Hopp til innhold

Fyrer opp engangsgrillen til tross for totalforbud

Brannvesenet på Østlandet har hatt flere utrykninger til folk som bruker engangsgrill i sommervarmen. – Mange forstår ikke alvoret og fortsetter grillingen, sier brannvesenet i Oslo.

Gjenglemt engangsgrill

Brannvesenet på Østlandet opplyser at det er flere som ikke tar hensyn til totalforbudet.

Foto: Petter Sandvik

Varme og tørre maidager har skapt ekstrem skogbrannfare over hele Sør-Norge. Flere fylker og kommuner har innført totalforbud mot åpen ild i naturen, også for griller og i nærheten av vann.

Men en ringerunde NRK har gjort lørdag ettermiddag viser at det er mange som ikke vet om, eller bryr seg om forbudet.

– Det har dessverre vært masse av det i dag. Vi har kjørt rundt både i går og i dag og sett at det er mange som griller. Vi prøver å få folk til å slutte, men det er dessverre ganske mange som ikke forstår alvoret, og bare fortsetter å grille selv om vi gir dem informasjon om konsekvensene, forteller vaktkommanderende Stig Duaas hos Oslo brann- og redningsetat.

Også ved Øst 110-sentral, som dekker Romerike, Follo og Østfold, har de vært nødt til å rykke ut i forbindelse med grilling lørdag.

– Vi har hatt noen tilfeller med engangsgriller og bål. Det har heldigvis ikke ført til større branner, men vi har likevel sett oss nødt til å bruke Twitter for å minne folk om totalforbudet, sier vaktlederen ved Øst 110-sentral til NRK.

Laster Twitter-innhold

Sender ut flere brannbiler

Oslo-brannvesenet gjør fortløpende vurderinger av hva de skal gjøre for å hindre grillingen. De kommer også til å fortsette med å kjøre rundt og snakke med folk utover ettermiddagen.

– Vi kommer til å sende ut flere brannbiler i de aktuelle områdene, og kjøre enda hardere på å følge opp de som driver med grilling og bålbrenning. Så får vi se om det er behov for andre tiltak utover kvelden, sier Duaas.

Kan det bli aktuelt med forbud også i byparkene?

– Foreløpig tror jeg ikke det. Dette gjelder først og fremst i skog og mark, sier Duaas.

Til nå har det vært tillatt å grille i egen hage og i byparkene i tettbebygde strøk i Oslo, så lenge det foregår forsvarlig, under oppsikt og på et ikke-brennbart underlag.

Det betyr blant annet at du må ha med deg slokkevann, og at du må kaste grillen i avfallsbeholderen som er beregnet for grill.