«Grill-branner» kostet over 100 millioner

I løpet av sommeren 2017 ble det utbetalt erstatninger for 126 millioner kroner etter branner og branntilløp der kilden var grill, fyrstikker og røyking.

Grill Kvitsand

ENGANGSGRILL: Plasseringen på steiner er etter boken. Med skog og jernbaneskinner i nærheten ved Kvitsand, er sikkerheten svært viktig.

Foto: Sindre Auståker Johansen

Med knusktørt føre i skog og mark flere steder i landet, blir det meldt om stor brannfare. Tall fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene måtte ut med enorme summer etter sommerhalvåret 2017, grunnet brann fra åpen ild og flamme. Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, er tydelig på at befolkningen må være varsom med flammer i nærmeste fremtid.

– Vi synes det er svært viktig at folk følger de lokale rådene som gir forbud mot grilling. Dessuten bør man være ekstra forsiktig selv når man griller i egen hage, og i det hele tatt med bruk av åpen ild, oppfordrer Rysstad.

Utnytter finværet

Paret

GRILLKOS: Når Norge opplever slike temperaturer, drar mange frem grillmaten. Hama Tahsin og Vipa Bjerkhagen er blant livsnyterne.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

Hedmark og Oppland er blant fylkene som rammes hardest av brannfaren. Likevel tas det nydelige sommerværet imot med store glede hos mange. Vipa Bjerkhagen har besøk av kjæresten fra Italia. Hun ønsker å nyte flotte soldager med godbiter fra engangsgrill ved Kvitsand strand i Ringsaker kommune.

– Jeg føler det er under kontroll, men det krever at vi følger med hele tiden. I fjor husker jeg vel bare én dag da vi kunne grille, så finværet utnyttes mens man kan!

– Har dere hørt noe fra det lokale brannvesenet om eventuelle forbud mot grilling og lignende?

– Nei, det har jeg ikke sett mye til, sier Bjerkhagen.

Skal være forbud

Trond Brenden, Alarmsentral Brann Innlandet

TRAVLE DAGER: Værforholdene gir brannvesenet utfordringer. Trond Brenden gjør sitt ypperste for å forebygge regionen mot brannskader.

Foto: Halvor Mykleby, NRK

Trond Brenden er avdelingsleder for alarmsentralen i Brann Innlandet. Han medgir at de fleste kommuner i søndre del av Hedmark og Oppland har gått åpent ut med forbud, men ønsker at de resterende også henger seg på.

Brannsjef ved Ringsaker kommune, Ragnar Sund, mener forskriftene om brannforebygging taler for seg selv.

Jeg har aldri sett tall som viser til så ekstrem brannfare som det vi opplever nå. Det er vel så å si ingen tilfeller der det kan sies å være forsvarlig med engangsgrill etter dagens forhold, sier Sund.

Den manglende informasjonen fra kommunen som Vipa Bjerkhagen etterlyste, må hun ikke vente lenge på.

– I morgen kommer vi til å gå ut og minne lokalbefolkningen på brannfaren og de paragrafene som faktisk foreligger, avslutter brannsjefen.