Hopp til innhold

- Krever at miljøvernministeren kommer

Naboer til det norske skipet MS Hamen, som ligger på svensk side av Iddefjorden, raser mot Miljødomstolen, som lar skipet få bli liggende.

Rune Karlsson

- DOMMEN ER EN SKAM. Hamen-nabo Rune Karlsson krever at den svenske miljøvernministeren selv kommer til Iddefjorden, og ser på Hamen og forurensningen fra skipet.

Foto: Privat

Torsdag denne uka falt dommen i Hamen-saken fra Vänersborgs Tingsretts Miljødomstol.

Miljødomstolen har gitt eierne av Hamen rett til å bli liggende på Hälle i grensefjorden mellom Norge og Sverige, og det er ikke anledning til å bøtelegge eierne.

Les også:

MS Hamen

FRYKTER NY VINTER. I begynnelsen av mars i år sank aktereden på skipet, og det ble stående på bunnen. Strømstad kommune frykter at skipet ikke tåler enda en vinter, og at det ikke kan heves, dersom det synker.

Foto: Privat

- Skammelig dom

Svenske og norske naboer til det norske skipet MS Hamen, som i mange år har ligget i Iddefjorden, raser mot Miljødomstolens vedtak.

Hamen lekker olje og kjemikalier til fjorden, og naboene frykter at skipet kommer å synke, slik det gjorde i mars i år, dersom det blir liggende.

- Vi mener dommen er en skam, og at den er fattet på helt feil grunnlag, sier Rune Karlsson på vegne av naboene.

Han har allerede tatt kontakt med Strømstad kommune, og krevd at kommunen forfølger saken.

- Vi er 28 000 mennesker i Halden kommune og 11 000 mennesker i Strømstad kommune.

Jeg er temmelig siker på at de aller fleste av alle disse menneskene ikke ønsker at Hamen skal synke i Iddefjorden med de forurensningsproblemene det da kan bli snakk om, sier Karlsson til nrk.no.

Les også:

Væske lekker fra MS Hamen juli 2011

OLJE OG KJEMIKALIER. I sommer er det oppdaget olje og kjemikalier i vannet rundt Hamen. Naboene frykter mer forurensning, om skipet synker.

Foto: Privat

- Miljøvernministeren må komme

Nå krever naboene at den svenske miljøvernministeren selv kommer til Iddefjorden.

- Dette skipet ligger i et naturvernområde beskyttet av EU. Dette skipet utgjør en miljøtrussel i en unik, svensk terskelfjord.

Hvis ikke den svenske miljøvernministeren ser at dette er et problem, da har Sverige et problem, sier Karlsson.

Strømstad kommune og Vestre Gøtalands län har tidligere krevd at Stiftelsen MS Hamen måtte fjerne skipet fra svensk side.

Den gamle, norske frakteskuta MS Hamen, som i Norge inntil i sommer var betraktet som kulturskatt og var vernet, skulle ha vært flyttet fra sin nåværende ankringsplass på Hälle – på svensk side av Iddefjorden, innen 1. juli i 2010.

Stiftelsen MS Hamen – som eier skipet, har anket vedtak om at skipet skulel flyttes og at eierne skulle bøtelegges, og Miljødomstolen ga dem medhold denne uka.

Tingsrettens dom