NRK Meny
Normal

Hamen får bli liggende

Vänersborg tingrett har avgjort at det norske skipet MS Hamen får bli liggende på den svenske siden av Iddefjorden.

M/S Hamen

Vänersborg tingrett har bestemt at MS Hamen skal få bli liggende på den svenske siden av Iddefjorden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Strømstad kommune og Vestre Gøtalands lén har tidligere krevd at Stiftelsen MS Hamen måtte fjerne skipet fra svensk side.

Den gamle, norske frakteskuta MS Hamen, som i Norge inntil nylig var betraktet som kulturskatt og var vernet, skulle ha vært flyttet fra sin nåværende ankringsplass på Hälle – på svensk side av Iddefjorden, innen 1. juli i 201.

Les også:

Strømstad kommune forlenget fristen, fordi det var en konflikt mellom Stiftelsen MS Hamen – som eier skipet, og riksantikvaren i Norge om bruk av bevilgede oppussingsmidler.

Fristen ble forlenget til 1. november i fjor, men eierne av skipet nektet å flytte båten, og kommunen ila en månedlig bot på 30 000 svenske kroner.

Dette godtok ikke de norske eierne, og saken ble først anket til Länsstyrelsen i Västra Götaland, som tok parti for Strömstad kommune og ville ha skipet fjernet fra Iddefjorden innen 1. mai i år.

Les også:

Deretter anket stiftelsen til Vänersborgs Tingsretts Miljødomstol.

De har nå bestemt at alt dette skal omgjøres, og at skipet kan bli liggende uten at stiftelsen trenger å betale bøter.

Tingsrettens dom

Stiftelsens formann Arne Øystein Holm har så langt ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.