Hopp til innhold

– MS Hamen tåler ikke en ny vinter

Strömstad kommune frykter at MS Hamen kan bli liggende i flere måneder før noe skjer.

Det mye omtalte norske skipet MS Hamen, som ligger i Iddefjorden på svensk side, skulle ha vært flyttet til den 1. mai i år.

Men det forhatte skipet, som er vernet i Norge - men sett på som et miljøproblem i Sverige, ligger fortsatt på stedet hvil.

Skipets norske eiere har anket pålegg om flytting til Västra Götalands länsstyrelse, og inntil avgjørelsen blir tatt må svenske smøre seg med tålmodighet - noe de har svært lite igjen av.

LES OGSÅ:

– Uholdbart

Michael Olsson i Strømstad kommune frykter at Hamen kan bli liggende i månedsvis.

– Det er uholdbart. Det kan ta lang tid, men vi håper i hvert fall den er borte før vinteren. Jeg tror nemlig at den ikke tåler en ny kuldeperiode, sier Olsson til NRK.no.

I begynnelsen av mars i år sank aktereden på skipet, og det ble stående på bunnen.

Etter en redningsaksjon fra eiernes side kunne skipet heves igjen, og har siden hatt lensepumper gående fordi det fortsatt tar inn vann.

– Hamen har et stort behov for tilsyn slik at den ikke synker til bunn igjen, sier Olsson.

LES OGSÅ:

Skulle ha vært hugget opp

Skipet skulle opprinnelig ha vært hugget opp på Hälle på svensk side av Iddefjorden, der skip har vært skrotet og solgt som stål til gjenbruk i årtier.

Men MS Hamen, som er bygget i England i 1949, ble oppdaget av norske interessenter og kjøpt av Stifelsen MS Hamen, og er ifølge stiftelsen selv i veldig dårlig stand, og skipet tar inn vann både over og under vannflaten.

Skipet skal være det eneste gjenværende i sitt slag, som har gått i Nordsjø- og Østersjøfart og er nå vernet i Norge, og eierne ønsker at skipet skal bli et flytende museum.

Det er ikke kjent hvor skipet kan havne i Norge, etter at det er satt i stand, og det er så langt også usikkert hvor det skal slepes for dokksetting og akutt oppussing for å unngå at det synker.