Hopp til innhold

Ny ulveflokk etablert i Østfold

Sporing og DNA-prøver viser at en ny helnorsk ulveflokk har etablert seg mellom Glomma og Haldenvassdraget.

Forsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedemark

Ordførere og andre i Rakkestad fikk onsdag høre at en ny helnorsk ulveflokk har etablert seg mellom Haldenvassdraget og Glomma.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Petter Wabakken rovdyrforsker på Høgskolen i Hedmark har lang erfaring med sporing av ulv. På et møte i Rakkestad onsdag kveld kom han med nyheten om den nye flokken.

Den har tilhold i et område som går inn i Halden, Aremark, Marker, Rakkestad og Eidsberg.

Les også:

Ulvespor

Flokken består av minst fire dyr, men det kan være fem eller flere viser sporingen.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Konflikter

- På de 32 årene jeg har sporet ulv har vi aldri hatt noen ulveflokk som er stasjonær mellom Haldenvassdraget og Glomma i Østfold, fortalte han.

Flokken består av minst fire dyr, men det kan være fem eller flere viser sporingen.

- Jeg har også stor forståelse for at det blir en del turbulens og debatt. Det er ikke noe spesielt for området her. Det blir det alltid når det dukker opp en ulveflokk hvor man ikke har hatt det tidligere, sa Wabakken.

Helnorsk

Forsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Østfold

Petter Wabakken forsker ved Høgskolen i Hedmark la fram resultatene fra ulvesporing de siste ukene.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Forskeren mener at alt tyder på at dette er en helnorsk flokk. Dette har betydning for hvordan ulven skal behandles i framtiden.

Stortinget har satt som mål at det skal være tre helnorske ynglende ulveflokker. Hvis denne flokken defineres som helnorsk, kan målet være nådd. Men det er ennå et stykke fram til en slik avgjørelse, mener Wabakken.

- Vi må bruke vinteren til å få så mye dokumentasjon som mulig. Det er ikke mer enn 11 kilometer fra kjerneområdet for flokken, til Sverige. En slik avstand kan en flokk gjøre unna på en time, sa han.

Vil jakte

På møtet i går var blant annet ordførerne i de berørte kommunene.
Halden har i tillegg til denne flokken to ulvegrupper som trekker fram og tilbake over grensen.

Ordfører i Halden Per Kristian Dahl mener at etableringen av den siste flokken bør få betydning for rovdyrpolitikken i området.

- Jeg ønsker at vi skal komme inn under samme regler som i Sverige, slik at vi har mulighet til å ta ut ulv som gjør skade. Hvis vi også har nådd målet for ynglende par i Norge, kunne det også åpnes for noe jakt. Da tror jeg innbyggerne vil ha lettere for å akseptere det å ha rovdyr i området, sa Dahl.