NRK Meny
Normal

– Fokus på slanking kan være en topp motivator

Lege Tanja Kalchenko mener mange prøver å kneble slankedebatten ved å peke på kroppspress.

Overvekt, fedme

HELSESKADELIG: Lege Tanja Kalchenko mener det er for lite fokus på hvor helsefarlig det er å være overvektig.

Foto: ScanStockPhoto

– Overvekt er en risikosport. For hver kilo overvekt øker faren for kreft. Selv ser jeg pasienter hele tiden som har fått sykdommer der overvekt er en viktig risikofaktor, for eksempel diabetes type to. Derfor er det å holde sunn vekt viktig for alle, og slanking kan være tvingende nødvendig for mange, sier overlege ved Ullevål universitetssykehus, Tanja Kalchenko.

Kroppspress er kjipt og ingen normalvektige burde føle press på å slanke seg. Men der bør også fokuset på kroppspress stoppe

Tanja Kalchenko

– Fokus på utseende er feil

NRK har i flere artikler skrevet om kroppspress og idealkroppen. Blant annet en artikkel om flere frodige damer som danset på torget i Sarpsborg i protest mot kroppspresset.

Legen mener varige livsstilsendringer, som fører til sunn vekt over tid, og ikke kortvarige slankekurer, er det som må til.

Tanja Kalchenko

TRIST: Tanja Kalchenko er lege og opptatt av kosthold. Hun mener debatten er på feil spor når man diskuterer kroppspress.

Foto: Steven Stieng

– Det er mange triste skjebner og en god del lidelse. Fokus på slanking kan være en topp motivator til å ha en sunn kropp.

Samtidig er hun kritisk til kroppspresset.

– Kroppspress er kjipt og ingen normalvektige burde føle press på å slanke seg. Men der bør også fokuset på kroppspress stoppe. Skal man rette et kritisk fokus her må det ikke være på kroppspress, men på maten og livsstilen, sier legen, som også står bak nettstedet vegetarlegen.no.

Hun mener fokuset må rettes mer mot maten vi spiser.

– «Mat» som pølser, ost, kyllingvinger, burgere, majones og ferdigpizza inneholder masse kalorier, men ikke fiber som gjør oss mette, sier hun, og understreker at hun ikke uttaler seg på vegne av sin arbeidsgiver.

– Mange sykdommer kunne vært unngått

Hun mener fokuset på utseendet er feil.

– I dagens samfunn er det et stort underskudd på opplysning. Mange vet ikke at fedme er helseskadelig. Altfor mange er lykkelig uvitende.

Debatten burde heller handle om matvareindustrien og i hvilken grad de bør få promotere usunn mat.

– Jeg vet at mange sykdommer kunne vært unngått, livskvaliteten forbedret og livslengden forlenget med riktig livsstil. Livsstil kan påvirkes, både av individuelle vaner og av samfunn, forklarer hun.

usunn livsstil

KRITISK: Fokuset må være på kosthold, mener Tanja Kalchenko.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Som lege fremmer hun også vegetarkost. Hun mener det er mer gunstig å forebygge overvekt og fedme ved å spise mer plantebasert.

– Plantekilder til protein og andre næringsstoffer har som hovedregel lavere energitetthet enn animalske matvarer. Matvarer fra planteriket inneholder fiber, i motsetning til animalske matvarer, som fyller opp magen og gir en mer langvarig metthetsfølelse, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fartskontroll i Skjeberg

    UP har skrevet ut fire forenklede forelegg under en trafikkontroll ved Skjeberg kirke. Høyeste målte fart i 70-sonen var 89 km/t.

  • Riksvei 22 stengt i Rakkestad

    Rv 22 er stengt ved Østby rett nord for Rakkestad sentrum etter et trafikkuhell. Det skal være køer i begge retninger. Omkjøring skal være mulig på mindre veier.