Hopp til innhold
Replikk

Ansvar, ikke tyranni

Vi trenger ikke bli hysteriske med kostholdet. Men ansvarsfraskrivelse hjelper heller ikke.

Overvektig

Følg med på midjen, skriver kronikkforfatter. Den gir en indikator på om du lever sunt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Andrey Armyagov / Colourbox

Denne replikken følger opp kronikken «Ro ned kostholdstyranniet!», red.anm.

Det er mye prat om sukker om dagen, og særlig da hva barn spiser hjemme og i barnehagen.

Jeg ser noen roper for at foreldre skal ta mer ansvar og andre for at vi skal ta det mer med ro med dette «kostholdstyranniet».

Sjekk midjen!

Jeg kan si at sånn generelt tenker jeg at det er vanskelig for folk flest å vite hva som er sunt. Det er så mye informasjon der ute at jeg selv til tider er forvirret.

Nei, la oss ikke bli hysteriske med kosten, men ja, la oss for all del ta ansvar for egen helse.

Helle Bornstein, personlig trener

Når det er sagt har jeg tro på at du skal kjenne selv etter på kroppen din hva som er riktig, og følge spesielt med på midjen. Den gir en indikator på hvor sunt du spiser og hvor god helsen din er. Hvis midjen din er over anbefalte 80 cm hos kvinner og 90 cm hos menn, bør du gjøre noen grep i kosten for å få et sunnere kosthold og en bedre helse.

Så nei, la oss ikke bli hysteriske med kosten, men ja, la oss for all del ta ansvar for egen helse. Og, ikke minst, for våre barns helse. Å si noe annet er bare ansvarsfraskrivelse, spør du meg.

Noen råd

Med utgangspunkt i at du lytter til egen kropp, følger med på ditt eget og dine barns magemål, og er kritisk til det som blir servert deg enten det er fra helsemyndighetene, fra meg eller noen andre, vil jeg gi deg følgende tips til kostholdsråd for deg og din familie, og kanskje særlig for dine barn. Dette er råd jeg følger selv - og som vil gjøre at sukkerinntaket går ned:

  1. Server mest mulig grønnsaker til måltidene. Om de ikke liker alt, vil de etterhvert prøve, og er de skrubbsultne før middag skal jeg love deg at sjansene øker for at de spiser en gulerot mens de venter.
  2. Server mest mulig naturlig mat. Naturell yoghurt, unngå de med smak, eventuelt ta litt (1/2teskje) honning i om de er for nøytrale for barna.
  3. Jeg vet du ikke vil like dette punktet, men dette er viktig: Dropp juice og saft. Helt. Virkelig. Gi barna vann. Skal du gi dem juice, velg en med grønnsaker og bland det ut med halvparten vann.
  4. Hva med frukt? Jo, frukt er bedre enn sjokolade og godteri. For all del. Men det betyr ikke at barn bør få frukt til alle måltidene. Det er mye sukker i frukt og. Jeg kan gi et kvart eple eller en tredjedels banan til dessert og mellommåltid, men nei, jeg kjøper ikke inn mye frukt. Det er også en del fruktsyre som ikke er å anbefale for magen. Bær kan være å anbefale istedet, men først og fremst fordi de har mindre sukker.
  5. Ikke vær redd for fett. Jeg er oppvokst med å skjære av fettet på maten og spise margarin. Det gjør jeg ikke lenger. Spis smør og naturlig fett. Ikke overdriv fettinntaket, men ikke få fettfobi. Vi trenger det alle sammen, og skal barna få jevn og god energi er fett viktig. Jeg anbefaler avokado, olivenolje, kokosolje, smør og rømme.

    Smågodt unngår jeg bevisst.

    Helle Bornstein, personlig trener

Masse pålegg og smør

Servér barna dine brød, finn et med lite sukkerinnhold (bare å lese bak på næringsinnholdet). Har du lyst på et brød som er lett å fordøye for magen er surdeigsbrød som du lager enkelt selv å lage, men ikke et must. Ha på masse pålegg og smør og server vann!

Mine barn får litt mørk sjokolade etter middag hver dag, og i helgen er noe av lørdagsgodtet en bolle på kafé. Men nei, jeg går ikke inn og kjøper smågodt til barna. Smågodt unngår jeg bevisst.