Grovere mel og mindre sukker – mer skal det ikke til for å gjøre gjærbaksten i norske skolekantiner sunnere. Og det er tema når 16 kantineansatte ved videregående skoler skal lære mer om næringsrik bakst.
Og brusen, med 21 sukkerbiter per halvliter, var det første som forsvant ut av kantinene til østfoldelevene.
– Det var my protester mot det, forteller leder av Østfoldhelsa, Inger Christin Torp.
Nå skal den usunne maten bli en saga blott. Som første fylke i landet holdes det nå kurs ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad, som et første skritt mot fagbrev for å gjøre kantineansatte enda mer bevisste på sunt kosthold.
- Les også: – Skolekantinene er stadig for usunne
– Kostholdsjungel
Inger Christin Torp håper på stor gevinst.
– Vi har et veldig sterkt ønske i Østfold fylkeskommune om at vi skal ha sunne kantiner på alle videregående skoler. Vi er opptatt av kosthold når det gjelder elevene våre. Da er det viktig at de som jobber i kantinene våre får påfyll, sånn at de kan gi en god og sunn meny til elevene på den enkelte skolen, sier Torp.
Hilde Elin Onstad er i full sving med oppmålingen til grove skolebrød. Hun mener kunnskap må til for å finne frem i kostholdsjungelen.
– Jeg synes det er ganske viktig, fordi det sies så mye forskjellig. Det er mye snakk om kosthold i dag, og da er det greit å lære seg hva som er et viktig utgangspunkt.
I tillegg til baking skal kursdeltagerne gjennom alt fra frukt og grønt til kjøtt. Hege Eriksen er en av dem som sikter mot et fagbrev, og er helt klar på hvorfor.
– Det er for å få et brev på at du har en utdannelse innen et fag. Da har man litt mer bein å stå på, sier hun.
- Les også:
– Samme smak
Mens dagens ungdom blir tyngre og mer stillesittende, ifølge tall fra helsedirektoratet, er kunnskap et viktig våpen i kampen mot fedme og livsstilssykdommer. Det vil Østfold nå også forankre i lærerplaner, forklarer Terje Berger, daglig leder for Opplæringskontoret for offentlig sektor.
– Alle lærerplansmålene er kombinert teoretisk og praktisk på kurset. På den måten vil kompetansen bli løftet i samsvar med sunne kantiner for ungdommene våre.
Faglærer ved Glemmen videregående skole, Lars Frode Arnesen, har flere triks å lære bort, og mener det ikke er mye som skal til.
– I dag har vi laget skolebrød som det er 20 prosent grovt mel i. Om ikke vi hadde sagt det til noen, hadde de ikke visst det heller. Det er ikke noe forskjell på smaken. Det er bare litt grovere, og litt sunnere, sier Arnesen.
- Les også: