Skolebolle og cola foran matpakke

Hva foretrekker ungdomsskoleelever å spise til lunsj på skolen? I dag fikk niendeklassingene på Gosen skole være prøvekaniner.

Varierende skolemat
Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

I dag var niendeklassingene på Gosen skole, forsøkskaniner i et prosjekt i regi av Måltidets hus og Universitetet i Stavanger. Forskerne stod og så på mens elevene valgte det de ville spise, og resultatene blir sendt videre til Forskningsrådet.

– Det vi vil finne ut her, er hva de velger når de skal spise. Vi vil finne ut om de er interessert i at maten er ferdig laget, og om de tenker sunnhet, pris eller lettvinthet, sier Helge Bergslien, kunnskapskoordinator i Måltidets hus.

Helge Bergslien

Helge Bergslien ser at de unge elevene stort sett er flinke til å velge sunn mat.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Fire lunsjvalg

Elevene hadde valget mellom fire stasjoner med ulik skolemat. På den ene stasjonen fantes den tradisjonelle matpakken i matpapir, på en annen lå brødskiver med pålegg på tallerken. En stasjon lokket med rundstykker, juice og yoghurt, og det siste altarnativet var en saftig skolebolle og cola.

Oda Hapnes syntes valget var lett, og gikk for skolebolle og cola med god samvittighet.

– Det er jo selvfølgelig ikke bra å spise det hver dag, men dette er jo en spesiell anledning, for vi får jo ikke dette servert på skolen hver dag, sier Hapnes.

Vanskelig å si nei

– Det er mange som velger cola og skoleboller, bare en har tatt den tradisjonelle matpakken, og det er vel som forventet. Dette er en sukkerfri skole, og da er det vanskelig å si nei når det først er tilgjengelig, sier Eirik Vinje, som deltar i prosjektet som bachelorstudent ved Universitetet i Stavanger.

Siri Faltinsen

Siri Faltinsen ville ikke ha den tradisjonelle matpakken.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Sammen med Bergslien observerte de at mange elever også gikk for et sunnere altarnativ.

– Jeg ser at mange velger ting som er spennende, interessant, og sunt og godt. Det synes jeg er kjekt, sier Bergslien.

Tradisjonelt ble ingen suksess

Men den tradisjonelle matpakken ble ingen suksess blant Gosenelevene. Selv serveringsdamen lot den ligge.

– Bare en har valgt den, men det er vel egentlig ingen bombe, de andre ser jo mye bedre ut, sier Siri Faltinsen som hadde ansvar for den tradisjonelle stasjonen i dag.