NRK Meny
Normal

Arbeidsledige ber om hjelp til mat og klær

Flere tusen har mistet jobbene sine i år. Det merker hjelpeorganisasjonene, som har enorm pågang.

Belinda Andersen, Frelsesarmeen

HJELP: Belinda Andersen hos Frelsesarmeen i Sarpsborg har mye å gjøre hele året. Både antall arbeidsledige og aleneforeldre øker. Bare til jul har 300 mennesker bedt om hjelp.

Foto: Anette Torjusen / NRK

7800 mennesker her i landet har blitt arbeidsledige i år. Før var aleneforeldre og uføretrygdede først i køen hos hjelpeorganisasjonene. Nå får de selskap av mange ferske arbeidsledige.

– Det siste året har det økt mye, spesielt med flere barnefamilier og pensjonister. Vi merker også at det har kommet til mange mennesker som har vært i jobb og klart seg bra, men at de har mistet jobben. De er der at de trenger hjelp i en periode i livet, forteller Belinda Andersen, diakon hos Frelsesarmeen.

– Tøft i arbeidsmarkedet

– Her har vi matlageret vårt, der har vi tre frysere og her har vi tørrvarer, peker Andersen og viser oss rundt på lageret i Sarpsborg.

Hyllene hos diakonen må fylles opp hele tiden, for køen av folk som trenger hjelp har vært lang i hele år.

En måned før jul har over tre hundre søkt om hjelp for å komme seg gjennom høytiden, men det er ikke bare til jul det er behov for hjelp. Andersen sier det er tydelig at mange har mistet jobbene sine.

– Når de henter mat hos oss, setter de seg ofte ned for en kopp kaffe og en prat. Da er det flere som forteller at de har det tøft i arbeidsmarkedet. Hvis de i tillegg er alene med barn, blir det ekstra vanskelig, forteller hun.

Stine M. Carlsen er leder for foreningen Hjelp oss å hjelpe. Også hun merker at flere trenger hjelp gjennom hele året.

Stine M. Carlsen

TRIST: Stine M. Carlsen i Hjelp oss å hjelpe, synes det er trist at utviklingen går i negativ retning. At stadig flere trenger hjelp.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi har hatt en enorm økning fra i fjor. Mange er de samme, men det har også kommet nye. De trenger hjelp gjennom hele året og jeg synes det er veldig trist at det ikke går den riktige veien, men at så mange fortsatt trenger hjelp, sier hun.

– Trist

Hos Hjelp oss å hjelpe har pågangen vært størst fra aleneforeldre som har havnet i en vanskelig situasjon .

– Det er vanskelig å få seg jobb uten utdannelse og det er mange uføre, ikke minst unge uføre og aleneforeldre. De har kanskje så de klarer seg i uka, men så kommer det en bursdag eller de trenger vintersko. Da er det aldri noe rom for noe ekstra.

Belinda Andersen sier det er viktigere enn noen gang å være til stede for hverandre.

– Det er viktig at vi hjelper dem som er en i vanskelig periode og holder dem oppe så alt ikke raser sammen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta henter svenske

    Den svenske ishockeyspilleren Ludwig Karlsson (26) er klar for spill i Sparta resten av sesongen, melder Sarpsborg Arbeiderblad. 26-åringen er blitt fristilt fra sin engelske klubb Milton Keynes Lightning. Karlsson er forward og har scoret to mål og stått bak 6 assist på 23 kamper denne sesongen.

  • Veien åpnet etter kjedekollisjon

    Politiet opplyser at riksvei 109 er åpnet etter en kjedekollisjon torsdag ettermiddag. Fire biler kjørte inn i hverandre og politiet mistenker at føreren av den bakerste bilen var påvirket av rusmidler. Føreren anmeldes.