NRK Meny
Normal

Vil etablere matsentraler i de største byene

AUF vil etablere matsentraler for å redusere mengden av mat som kastes, og for å hjelpe vanskeligstilte.

AUF Nordland

VIL HA FLERE MATSENTRALER: Erlend Skaug Ingebrigtsen og Sandra Tønne i AUF Nordland ønsker å etablere flere matsentraler i flere storbyer.

Foto: Ola Helness / NRK

Ivar Paul Kristiansen i Frelsesarmeen åpner lokket på en fryser som bugner over av mat. Den har de fått fra butikkene i Bodø og den skal deles ut til de som ikke får pengene til å strekke til hver måned.

– Forleden dag hentet jeg en hel palle med pølser i en butikk og alt ble brukt. Vi har annenhver torsdag mellom 20 og 40 personer som kommer. Vi deler ut i utgangspunktet tre middager til hver, sier Kristiansen.

Han er fornøyd med at butikkene gir bort mat som de ikke får solgt.

Frelsesarmeen

MATNYTTIG: Maten som Frelsesarmeen i Bodø får blir middager til de vanskeligstilte.

Foto: Ola Helness / NRK

Vil utnytte maten

AUF Nordland fremmet forslag utrede mulighetene for å ha matsentraler i de største byene i Norge, noe som ble vedtatt. Det betyr større press på matvarekjedene om at de må dele ut den maten som ellers ville blitt kastet.

Og det er denne måten å utnytte mat på som AUF i Nordland nå vil sette i system. I Oslo finnes allerede en matsentral som samler inn matvarer som butikkene ikke kan selge lenger. Herfra sendes maten videre til for eksempel Frelsesarmeen.

– Det er ikke bare et miljø eller ressurs problem å kaste mat. Men det er også tankevekkende at en av fire handleposer kastes, mens det sitter en sulten nordmann som kunne ha dratt nytte av den maten som kastes. Og hvis vi kan hindre at en person legger seg sulten om natten, så har vi oppnådd målet vårt, sier Erlend Skau Ingebrigtsen i AUF Nordland.

Skau Ingebrigtsen foreslår at matsentralene kan organiseres ved at privatpersoner eller butikkene ser at her er det mat som blir å gå ut på dato.

– Da kan man gi maten til frivillige som deler den ut til vanskeligstilte. Det vil koste penger å skaffe lagerlokaler, kanskje blir man også nødt til å ansette noen. Men de pengene vil komme tilbake igjen ved at man slipper å kaste så mye mat.

Ønsker ikke å kaste mat

Driftsleder i Coop Nordland Hallvard Stensland sier de heller vil gi bort mat enn å kaste den.

Hallvard Stensland

GODT FORMÅL: Driftsleder i Coop Nordland Hallvard Stensland mener de tjener på å gi bort maten til de som trenger det.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er klart at hvis vi kan la være å kaste mat er det en vinn-vinn-situasjon for oss. Det koster faktisk penger å kaste mat. Og da er det mye bedre at den maten går til et godt formål, sier driftsleder i Coop Nordland Hallvard Stensland.