Forbundet vil i første omgang tilby opplæringen i villsvinjakt til jegere i Akershus, Østfold og Hedmark. Dette er ment som et tiltak mot fremmede organismer i norsk natur.
Uønsket økning
Villsvinet øker både i utbredelse og antall i Norge, selv om myndighetene har stadfestet at det er en uønsket art.
Flere og flere jegere møter villsvinet under annen jakt, skriver NJFF i begrunnelsen for søknaden. Samtidig argumenterer de med at villsvin de siste årene er blitt påkjørt og at både jegere og hunder derfor bør få trening i å søke etter skadde dyr.
Antall villsvin øker og de sprer seg ut over større områder i Norge. Det vil Norges Jeger- og Fiskerforbund ha en slutt på.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixSvartelistede svin
Villsvin er en svartelistet art i Norge. Jakt er derfor tillatt hele året. Ifølge Artsdatabanken er det nå en stabil forekomst med ynglegrupper sør og øst i Halden og Aremark kommuner i Østfold. I grensetraktene mot Sverige finnes villsvin også nordover til Trysil.
Dyrene sprer seg fra den svenske villsvinbestanden, som nå antas å omfatte minst 150.000 dyr. I Sverige skytes det omkring 60.000 villsvin årlig. Også norske jegere deltar i jakt på svensk side av grensen.
Farlig jakt
NJFF begrunner behovet for opplæring blant annet med at villsvinjakt kan være risikabelt. I søknaden til Miljødirektoratet blir det pekt på at villsvinet ved siden av bjørnen er den eneste nordiske viltarten som kan angripe jegeren når dyret er såret eller presset.
Derfor mener forbundet det er viktig at jegere som skal gå etter påkjørt og eventuelt skadd villsvin, vet hva man begir seg ut på. De skriver at det er viktig å både kunne lese spor og sportegn etter villsvin, samtidig som at både hund og jeger blir ivaretatt.
I Akershus har enkelte jegere allerede skutt sitt første villsvin. Les mer om da Olav Sletner fra Aurskog-Høland felte dyret for knapt to år siden her.
Tungvekter
I tillegg kommer hensynet til folk flest, påpeker NJFF.
– Vi må huske på sikkerheten til allmennheten hvis vi skulle la et skadd villsvin gå ute i naturen. Det er tale om store dyr. Villsvinråner har en kroppslenge på inntil 185 centimeter og de kan veie opptil 250 kilo. Purkene veier opptil 150 kilo, skriver NJFF.