Hopp til innhold

Han skjøt villsvin i Aurskog-Høland

Villsvinet har vært borte fra norsk natur i mer enn 1000 år. I Sverige har de flere enn 150.000 stykker.

Se Olav Sletner med villsvinet

Villsvin skutt i Aurskog-Høland

 Olav Haaverstad

Olav Haaverstad.

Foto: Fylkesmannen

– Man vet ikke akkurat hvor lenge, men man antar at det skjedde for over 1000 år siden og at årsaken var kaldere klima, jakt og økt grad av jordbruk i Norge, sier Olav Haaverstad, rådgiver hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I Sør-Sverige rømte villsvin fra fangenskap på 70-tallet og nå er bestanden mellom 150.000 og 200.000. Frem til 1988 var villsvinet uønsket i Sverige, men da valgte svenske myndigheter å akseptere dyret i svensk natur.

Sto og spiste gulrot

– Jeg observerte villsvinet i kikkerten ved foringsplassen jeg har til rådyr. Der ligger det et par tonn gulrøtter, sier Olav Sletner.

Han bor i Aurskog-Høland og kjenner til at det er lovlig, og ønskelig, å skyte villsvin i Norge, så sant det ikke er ei sugge med unger. Det har vært flere observasjoner av villsvin i området i det siste.

– Men da gjorde jeg vel en tabbe med å slå geværet i stabbursveggen og da stakk villsvinet, sier Olav Sletner.

– Neste kveld kom det tilbake og da var det spennende i fem minutter til det snudde seg riktig vei.

Sletner skjøt villsvinet og skal nå sende inn trikinprøve til veterinær for å sjekke at det er friskt, og så blir det 93 kilo god grillmat til sommeren, sier han.

Til Indre Akershus Blad sier han at han skal få stoppet ut villsvinhodet og at han muligens må ta vekk bryllupsbildet på veggen nå.

Svenske villsvin vil til Norge

I Norge står villsvin på svartelista i oversikten over fremmede arter.

– Det er fordi det er anslått at villsvin utgjør en høy økologisk risiko for norsk natur, sier Olav Haaverstad.

Uavhengig av hva vi ønsker oss, så er det så mange villsvin i Sverige at det blir press på grensa mot Norge, sier Haaverstad. I Aremark i Østfold ble det første villsvinet skutt i 2006.

– Litt avhengig av hvilke vintere vi får så er det grunn til å tro at det blir en jamn økning i Norge også. I Aremark og Halden er det faste familiegrupper.

Les mer om villsvin i Norge i Fylkesmannens brosjyre.

Villsvinkart

Stjerne står for felte dyr, rød skravering for kjerneområde, gul skravering for observasjoner.