– Jeg kan ikke bryte med min egen samvittighet

Christian Tybring-Gjedde (Frp) betegner innvandringssaker som et samvittighetsspørsmål på linje med abortsaken. Han ber om å fristilles i Stortinget.

Christian Tybring-Gjedde

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) vil stemme etter egen overbevisning i innvandringsspørsmål.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stortingsrepresentanten har skrevet et brev til Fremskrittspartiets stortingsgruppe der han ber om å bli fristilt i Stortinget - slik at han kan stemme etter egen overbevisning i disse spørsmålene, melder Aftenposten.

– Jeg kan ikke bryte med min egen samvittighet og sitte i stortingssalen og stemme for saker jeg er imot eller mot saker jeg er for, sier Tybring-Gjedde til avisen.

– Et personlig samvittighetsspørsmål

Han ønsker å ha muligheten til å stemme for en strengere innvandringspolitikk selv om det skulle bryte med avtalen som er inngått mellom regjeringen og KrF og Venstre.

– For meg er det snakk om et personlig samvittighetsspørsmål, på linje med hva abort er for KrF. Vi kan tape noen slag om bompenger, handlingsregelen og så videre. Men jeg kan ikke sitte og se på at samfunnet forvitrer, sier han.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik ønsker ikke å kommentere brevet overfor Aftenposten.

Tybring-Gjedde har tidligere sagt at han er villig til å skrote samarbeidsavtalen med Venstre og KrF, dersom Frp ikke får viljen sin i innvandringspolitikken.

Har fått mye kritikk

Tybring-Gjedde har vært en kontroversiell stemme i norsk innvandringsdebatt og har fått kritikk for utspill som omtales som innvandringsfiendtlige.

I februar gikk Christian Tybring-Gjedde av som leder i Oslo Frp. Han har vært fylkesleder i Oslo Frp siden 2010, og har sittet på Stortinget siden 2005. Han er nå medlem i Utenriks- og Forsvarskomiteen.