Hopp til innhold

Venstre refser Tybring-Gjeddes asylutspill

Venstre lar seg ikke skremme av at Christian Tybring-Gjedde er villig til å ofre grunnlaget for regjeringen dersom Frp ikke får gjennom sine krav om en strengere innvandringspolitikk.

Montasje Christian Tybring-Gjedde og Sveinung Rotevatn

STEILE FRONTER: Mandag skal regjeringen forsøke å dra i land en asylavtale med KrF og Venstre, og Sveinung Rotevatn (V) liker dårlig at Christian Tybring-Gjedde (Frp) avfeier støttepartiene som «minipartier».

Foto: Heiko Junge/Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Hvis Christian Tybring-Gjedde og hans eventuelle meningsfeller har tenkt å kaste den borgerlige regjeringen fordi de ikke får nok innstramninger i asylpolitikken, så får det stå for deres regning.

Slik svarer Venstres Sveinung Rotevatn på at Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde er villig til sette avtalen som danner grunnlaget for Høyre/Frp-regjeringen i spill dersom de pågående forhandlingene om asyl- og innvandringspolitikken ikke fører til kraftige innstramninger.

Skjebnemøte i dag

Mandag ettermiddag møtes regjeringspartiene og KrF og Venstre til forhandlinger for fjerde gang. Målet er å komme til enighet, slik at stortingsgruppene kan ta stilling til saken onsdag.

Bakgrunnen for forhandlingene er samarbeidsavtalen om utlendingsfeltet som partiene ble enige om under sonderingene i Nydalen. Høyre/Frp-regjeringen har ikke flertall på Stortinget, og er derfor avhengige av støtte fra Venstre og KrF når avtalen skal tolkes og settes ut i livet.

Flere sentrale Frp-ere, som nestleder Per Sandberg, har den siste tiden anklaget støttepartiene for å misbruke makten sin. Tybring-Gjedde varsler at han vil stemme nei til asylavtalen dersom Frp har blitt presset til å inngå for store kompromisser.

For han er en politikk som fører til at betydelig færre utlendinger får opphold i Norge, viktigere enn å opprettholde avtalen med Venstre og KrF.

– Vi kan ikke ha et mindretallsdiktatur der to minipartier på fem prosent bestemmer landets framtid med hensyn til asyl og innvandring. Det er altfor alvorlig til at to minipartier kan bestemme, sa Frp-politikeren til NRK.no mandag morgen.

– Han har de særeste standpunktene

Slike uttalelser provoserer Rotevatn. Han vil ha seg frabedt å bli omtalt som et «miniparti», og sier Tybring-Gjedde må forholde seg til at Frp er avhengig av Venstre og KrF for å sitte i regjering.

– Og dersom han ønsker å kaste den borgerlige regjeringen fordi han ikke får nok Christian Tybring-Gjedde-politikk, så er det først og fremst et problem for regjeringen, og ikke for Venstre og KrF, sier stortingsrepresentanten.

– Hva synes du om kravene Christian Tybring-Gjedde stiller i innvandringspolitikken?

– Frp er et parti med en del særstandpunkt i innvandringspolitikken, og Christian Tybring-Gjedde har nok de særeste av de standpunktene. Det er legitimt, men å forvente at det skal få fullt gjennomslag i landets nasjonalforsamling, det er en drøm fra Disneyland, sier han med henvisning til Tybring-Gjeddes omstridte kronikk i Aftenposten i 2010 der han anklaget Arbeiderpartiet for å rive «landet vårt i filler» med flerkultur.

– Frp er jo større enn Venstre og KrF til sammen, er det ikke da legitimt at han ønsker at Frp skal få et større gjennomslag?

– Frp har fått et betydelig gjennomslag, også i innvandringspolitikken. Men jeg vil anbefale Tybring-Gjedde å lese samarbeidsavtalen han selv har stemt for, sier Rotevatn og leser høyt fra innledningen der det står at «innvandring er en kilde til mangfold, nye impulser og kulturell utveksling. Variasjon bidrar til nytenkning, innovasjon og kreativitet».

– Det høres ikke ut som en oppskrift på en radikal innstramning i innvandringspolitikken, spør du meg, sier Rotevatn.

Begge parter må godta tap

Men avsnittet som roser mangfold og variasjon, avsluttes med en advarsel:

«Folkeforflytninger setter det norske samfunnet på prøve, uansett
årsak. Ikke minst gjelder det den norske velferdsstatens bærekraft. Det er derfor nødvendig å regulere innvandringen».

Hele avtaleteksten er preget av gi og ta. Der Frp fikk formuleringer om lukkede mottak og strengere krav for familiegjenforening, fikk sentrum løfter om en varig løsning for lengeværende asylbarn.

Mye er åpent for tolkning, og vanskelige kompromisser venter når den skal gjøres om til praktisk politikk.

Rotevatn vet at også Venstre og KrF må svelge hårete kameler når ytterpunktene i norsk innvandringspolitikk skal enes om en felles politikk.

Etter det NRK erfarer er sentrale deler av avtalen ennå ikke landet.

Når det gjelder vanskelige tema som asylbarna, organiseringen av asylmottakene, klageadgangen og krav til familiegjenforening har partiene ikke kommet til enighet tross gjentatte forsøk.

Se politisk kommentator Lars Nehru Sand kommentere forhandlingene:

Kommentar

VIDEO: – De bør bli enige, dette er den første store testen på verdien av samarbeidsavtalen, sier NRKs Lars Nehru Sand til Politisk kvarter. Programleder Bjørn Myklebust.

NRK får opplyst at Frp prioriterer å få størst mulig gjennomslag for mottaksstrukturen, mens sentrumspartiene setter størst press bak kravet om en varig regelendring for asylbarna.

– For Venstre sin del er det helt avgjørende at vi finner en god løsning for å ivareta barns beste i asyl- og innvandringspolitikken. Det har vært et tydelig krav fra oss lenge, og det ligger også føringer i samarbeidsavtalen om at det skal vi få til. Så er vi villige til å snakke med Frp om å finne gode kompromisser på andre felt, sier Rotevatn.

Geir Jørgen Bekkevold, som fører forhandlingene for KrF, er også tydelig på at en bedre løsning for asylbarna som har bodd lenge i Norge er jobb nummer én for KrF.

Han beroliger imidlertid Christian Tybring-Gjedde om at den opprinnelige avtalen også innebærer innstramninger.

– Så må han i likhet med alle andre vente til vi er ferdige med forhandlingene før han tar stilling til resultatet, sa Bekkevold da han gjestet Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Avtalen innebærer blant annet opprettelse av egne retursentre for asylsøkere med avslag, strengere krav til alder, inntekt og botid ved familiegjenforening og raskere retur av personer uten lovlig opphold.

Geir Bekkevold og Heikki Holmås møter til debatt.

VIDEO: SVs Heikki Holmås håper KrFs Geir Jørgen Bekkevold får gjennom en god løsning for de lengeværende asylbarna. Se debatten i Politisk kvarter.

AKTUELT NÅ