Veireno-sjef tiltalt for grove brudd på arbeidsmiljøloven

Sjefen for det konkursrammede avfallsselskapet Veireno, Johnny Enger, er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Eierselskapet VT-gruppen har også fått bot på 5,3 millioner kroner.

Søppelhenting i Oslo.

Veireno mistet avtalen om å kjøre Osloavfall i 2017.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo kommune overtok søppelhåndtering etter flere måneder med søppelkaos og klager i hovedstaden. Arbeidstilsynet politianmeldte Veireno-sjefen for brudd på arbeidsmiljøloven i mars i fjor.

På fredag ble Enger tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven, og eierselskapet VT-gruppen, hvor Enger er styreformann, har fått et forelegg på 5,3 millioner kroner. Det var Dagbladet som meldte saken først.

Jonny Enger i Veireno

Johnny Enger er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: VT Gruppen

– Vi har basert etterforskningen på anmeldelser fra Arbeidstilsynet i Oslo og Vestfold. Underveis har vi avhørt nøkkelpersoner, både arbeidere i selskapet og mistenkte, sier politiadvokat Daniel Sollie til Dagbladet.

Politiet sier til NRK at de mener Enger har brutt loven på en rekke punkter under særlig skjerpende omstendigheter, og at de ser alvorlig på saken.

– Et skjerpende moment er at disse arbeidstakerne kjører tunge kjøretøy fra morgen til kveld midt i bybildet. Arbeidsmiljøloven skal sørge for at man ikke jobber for lenge, fordi risikoen for ulykker stiger markant hvis man jobber for mye og får for lite hvile. Det er alvorlig, sier politiadvokat Daniel Sollie i Øst politidistrikt.

Uenig i tiltalen

Forsvarer Christian Lundin sier til NRK at Enger er uenig i tiltalen og forelegget, og begge deler kom overraskende på han. Enger visste ikke om tiltalen før politiet ringte og senere stilte opp hjemme hos Enger fredag kveld med tiltalen, forteller Lundin.

– Enger mener at man har gjort så godt man kunne siden oppstart i oktober 2016. Situasjonen som var medførte bruk av overtid.

Christian Lundin, forsvarer til Johnny Enger

Christian Lundin, Johnny Engers forsvarer.

Foto: Andreas Sundby

Etter overtagelsen i 2017 beklaget Enger den mangelfulle avfallshåndteringen.

– Grove brudd

I oktober 2016 ble meldte NRK om arbeidsdager på 14 timer blant søppelkjørerne. Arbeidstilsynet åpnet tilsyn av Veireno samme høst. Senere meldte arbeidstilsynet at innledende undersøkelser viste at selskapet har begått til dels grove brudd på Arbeidsmiljøloven.

Undersøkelsene viste at ansatte har jobbet opp til 88 timer i uken og opptil 17,5 timer sammenhengende. Arbeidstilsynet fant totalt over 200 brudd. Hanne Luthen i Arbeidstilsynet mente den gang at noen måtte stilles til ansvar, selv om firmaet er konkurs.

– Selv om et selskap har gått konkurs, er det noen som er ansvarlig. Derfor har vi nå gått til politianmeldelse av øverste leder.

Ifølge en rapport gjorde ikke Renovasjonsetaten en god nok jobb i anbudsprosessen for å sikre at søppelhåndteringen ble ivaretatt. – Avtalen med Veireno burde aldri vært inngått, sa Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til NRK den gangen.