Vanskeligere å bli lærer

Konkurransen om studieplassene på lærerutdanningene i Oslo blir stadig tøffere.

Universitetet i Oslo

KLART TIL INNRYKK: Universitetet i Oslo venter på høstens studenter, som starter semesteret 15. august. UiO har 27 000 studenter og 6 000 ansatte.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Tirsdag formiddag kom tallene fra Samordna opptak. Både ved Universitetet i Oslo (UiO) og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) blir det stadig mer konkurranse om plassene ved lærerutdanningen.

Prorektor Nina Waaler

Nina Waaler er prorektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foto: Sonja Balci / HiOA

Aldri før har poengrensene for å komme inn på HiOAs lærerutdanninger vært så høye som i år. Også ved UiO øker poenggrensene.

– Mange var spent på søkningen til lærerutdanningene i år på grunn av de nye karakterkravene, men når vi studerer tallene ser vi at vi har mange og høyt kvalifiserte søkere som ønsker å bli morgendagens lærere, sier Nina Waaler, prorektor for utdanning ved HiOA.

Studieretningen i fremmedspråk for lærere ved UiO krever over 48,7 poeng i ordinær kvote (alle fikk tilbud i 2015), mens engelsk krever 47,7 (ny i 2016) og realfag krever 44 poeng (alle fikk tilbud i 2015). Til studieretningen kultur og samfunnsfag må søkere til lærerutdanningen ha over 51,3 poeng i ordinær kvote.

UiO-rektor Ole Petter Ottersen

Ole Petter Ottersen er rektor ved Universitetet i Oslo.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Det er med god grunn at lærerutdanningen er i medvind. Hos oss får du solid fagfordypning og er sikret oppdatert og forskningsbasert kunnskap. Det er særlig positivt at de humanistiske studieretningene for lærere er så populære. Humanistisk fagkunnskap er viktig for det norske samfunnet, sier rektor Ole Petter Ottersen ved UiO.

Noen ledige studieplasser

Det er også høye poengkrav ved flere av de humanistiske årsenhetene ved UiO, som nordisk og engelsk, samt ved profesjonsstudiene. På medisinstudiet som starter til høsten må du ha 68,3 poeng for å komme inn på ordinær kvote. De som vil bli psykologer må ha 66 poeng og til tannlegestudiet kreves det 64,4 poeng for å komme inn.

Samordna opptak har også lagt ut en oversikt over ledige studieplasser. Ved Høgskolen i Oslo og Akershus var det tirsdag formiddag 13 ledige plasser, blant annet på barnehagelærerutdanningen og i yrkesfaglærerutdanning i service og samferdsel.

Les også: Rekordmange vil bli sykepleiere