Tre av fire vil ha forbud mot tigging

Oslos ordfører Fabian Stang (H) ønsker et forbud mot tigging, og han har folket med seg. I en ny meningsmåling svarer 74 prosent at de vil ha tiggeforbud i Norge.

Tigger

Forslaget om å forby tigging blir tatt godt imot av flertallet i en ny meningsmåling.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

På meningsmålingen som Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, er det bare 18 prosent av de 600 spurte som er imot et tiggeforbud.

Det er spesielt romfolket som livnærer seg på å tigge penger på sentrale steder i hovedstaden, skriver avisen.

Fabian Stang

Oslos ordfører Fabian Stang (H) ønsker et forbud mot tigging.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Byrådsleder Stian Berger Røsland opplyser at det per i dag er rundt 2.000 bostedsløse og uregistrerte utenlandske borgere i Oslo.

I Bergen, Trondheim og Kristiansand må alle som tigger registrere seg hos politiet, og i Bergen har antall tiggere blitt redusert med en tredel etter at ordningen ble innført.

– Jeg tror dette har en avskrekkende virkning, sier fungerende politistasjonssjef i Bergen, Jørn Solsvik til NRK.

Tror ikke registrering er løsningen

Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, tror likevel ikke at en slik registrering vil løse hovedstadens tiggeproblem. Han har mer tro på et forbud.

– Vi mener det burde være mulig å legge inn en bestemmelse i utlendingsloven som slår fast at personer som ikke er norske statsborgere, ikke har lov til å tigge i Norge, sier han.

Og dermed er han og ordfører Fabian Stang enige om at et forbud vil være det beste.

– Som medmenneske skulle jeg ønske at jeg kunne hjulpet hver og en av dem, men jeg ser at hvis vi legger tilrette for tigging vil vi lure tusenvis til å komme hit for å fornedre seg, sier han til NRK.

Teltleir ved Sofienberg kirke

Romfolket har slått leir utenfor Sofienberg kirke

Teltleir rundt Sofienberg kirke har fått mye oppmerksomhet.

Foto: Frieda Wik/NRK

Rundt 200 personer tilhørende romfolket har siden mandag bodd i en teltleir rundt Sofienberg kirke på Grünerløkka i Oslo.

De føler seg forfulgt og trakassert av politiet. Politiet på sin side, sier de bare håndhever reglene.

Stang er ikke overrasket over at situasjoner som teltleiren utenfor kirken oppstår, og mener nordmenn er naive.

– Det vi gjør nå er et velment hån mot disse menneskene. Vi lurer dem til å komme hit for å fortsette tiggingen, i stedet for å hjelpe dem til anstendige liv der de bor.

Sa nei til forbud

Mot Erna Solberg og resten av partiledelsens vilje bestemte Høyres landsmøte at partiet skal jobbe for forbud mot tigging tidligere i år.

Fremskrittspartien fremmet forslag om tiggerforbud på stortinget tidligere i sommer, men de fikk ikke flertall for forslaget.

Etterlyser et humant perspektiv

Venstres leder, Trine Skei Grande, mener at debatten om romfolk i Oslo mangler et humant perspektiv.

– Det skremmer meg at når man leser nettdebatter så virker det som at dette er en gruppe det er lov til å rakke ned på.

Hun mener romfolket blir sett på som en samlet, kriminell gruppe som må ryddes vekk fra gaten og etterlyser mer fokus på hvorfor de har kommet til landet.

– Det er ikke norsk snillisme som har brakt dem til Norge, det er det fattigdom rundt omkring i Europa som har gjort, sier hun.