Skal ha forgrepet seg mot 22 gutter – ingen anmeldte mannen

De skal ha avtalt treff på sosiale medier og chatteforum. Nå er mannen i slutten av 30-årene tiltalt for voldtekt av en 13-åring og seksuelle overgrep mot 21 mindreårige gutter på Østlandet.

permer med etterforskningsmateriale

Politiet har etterforsket saken i over et år, og det har resultert i alle disse permene med flere tusen sider dokumenter.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Det er en omfattende tiltale mannen må svare på når rettssaken starter i Drammen tingrett tirsdag. De fleste guttene var mellom 14 og 16 år da overgrepene skal ha funnet sted.

Guttene fikk kontakt med mannen på sosiale medier og chatteforum for homoseksuelle, og etter hvert avtalte de å treffes.

Drammen tinghus

Det er satt av fem uker til rettssaken i Drammen tingrett.

Foto: Vegard M. Aas / NRK

Dette førte til en ganske omfattende reisevirksomhet for mannen. Overgrepene skjedde ifølge tiltalen der guttene bodde, i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Østfold, Hedmark og Oppland. Det skjedde på hotellrom, i bilen, i skogholt og hjemme hos tiltalte.

Tiltalt for voldtekt av 13-åring

Den yngste var 13 år da mannen skal ha voldtatt ham. Ifølge den nye straffeloven fra 2005, anses den seksuelle omgangen som voldtekt når personen er under 14 år, selv om det ikke har skjedd under tvang eller trusler.

Guttene er innkalt til retten for å forklare seg.

Vibeke Gjone Bille er bistandsadvokat for de fornærmede barna.

Vibeke Gjone Bille er koordinerende bistandsadvokat for alle bistandsadvokatene til de fornærmede guttene.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Det er viktig at saken kommer opp for retten, selv om det oppleves vanskelig og belastende for mange av dem. De er blitt eldre og innser i dag at dette er riktig, sier Vibeke Gjone Bille, bistandsadvokat for noen av guttene.

Siden det er så mange fornærmede, er det oppnevnt tre bistandsadvokater. Bille er koordinerende bistandsadvokat for dem.

– Det er straffbare forhold begått av en voksen mann mot unge mennesker i en sårbar fase av livet, uavhengig av om det er brukt tvang eller om det er frivillig, sier Bille.

Anmeldte ikke selv

Statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten er aktor i saken. Hun forteller at ingen av de 22 guttene selv har anmeldt de angivelige overgrepene.

Statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten

Statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten. Hun er aktor i saken.

Foto: NRK

– Navnene på noen av guttene dukket opp da politiet etterforsket en annen straffesak i Oslo. Noen av dem skal ha vært i kontakt med tiltalte i saken fra Oslo, forteller Wennersten.

Denne saken ble senere henlagt fordi tiltalte ble drept av en medfange i Ringerike fengsel. 58-åringen som ble drept, var dømt sju ganger for seksuelle overgrep mot unge gutter og satt i varetekt i påvente av at nok en overgrepssak skulle komme opp for retten.

Flere tusen sider med etterforskingsdokumenter

Permer med etterforskingsmateriale i overgrepssak.

Det har tatt tid for aktor, forsvarere og bistandsadvokater å lese gjennom alle dokumentene i saken.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Siden tiltalte ble pågrepet i mai i fjor, har saken blitt etterforsket av politiet i Drammen. Det er gjort beslag i hans PC og mobiltelefon. I tillegg er guttene avhørt. Dette kommer aktor til å legge frem som bevis i saken.

Aktor har varslet at det kan bli lagt ned påstand om forvaring. Forvaring brukes der retten mener en lovbryter kan være en fare for samfunnet, eller at det er fare for gjentakelse.

Det er besluttet at rettssaken skal gå for lukkede dører. Det er for at tiltalte skal kunne få forklare seg så fritt som mulig, og for å skjerme guttene.

To forsvarere

Tore Ihlebæk

Tore Ihlebæk er forsvarer i saken.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Advokat Tore Ihlebæk er forsvarer for tiltalte. Han har bedt om at det skal være to forsvarere.

– Det er mange tusen sider dokumenter å lese. I tillegg er det reist en del sivile krav fra de fornærmede, og det er varslet at aktor kan komme til å legge ned påstand om forvaring. Det er såpass omfattende at det er greit å være to, sier Ihlebæk.