Frykter for tannhelsa etter priskrig

Tannleger er bekymret for tannhelsa til folk etter påsken. Priskrigen på smågodt gjør at man spiser mer godteri over lengre tid.

Godteri

Priskrigen på godteri bekymrer tannlegene.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Påskeegg og smågodt hører til i påskeferien for mange, og nå som det har vært priskrig i butikkene har nordmenn handlet ekstra mye godteri før ferien. Det bekymrer tannlegene.

Berit Binde

Fylkestannlege Berit Binde er bekymra for helsa til folk nå i påsken. Hun anbefaler folk å styre unna småspising av godteri over lengre tid.

Foto: Buskerud fylkeskommune

– Det er klart vi blir bekymra for helsa til folk når vi ser at butikkhyllene er tomme for smågodt. I påsken legger man bort de regelmessige vanene, og da kan det fort bli mye småspising av smågodt som er skadelig for tennene, sier fylkestannlege Berit Binde i Buskerud.

Farlig å droppe vanene

Fylkestannlegen sier det skal være lov å kose seg i påsken, men at man bør gå tilbake til regelmessige vaner etter ferien.

– Det er når man etablerer dårlige vaner og spiser søtsaker over lengre tid at det er fare for skader og hull i tennene, sier Binde.

Hun anbefaler å drikke vann som tørstedrikk, og pusse tennene to ganger om dagen som man gjør i vanlige hverdager.

– Etter man har spist smågodt kan det være lurt å skylle ned med vann for å unngå syrepåvirkning, sier hun.

Vi tannleger kunne ønske det heller var priskrig på frukt og grønt i butikkene.

Berit Binde

Smågodtkrigen går mot slutten

Priskrigen på smågodt startet da Rema 1000 tidligere i måneden dumpet prisen til 2,90 per hekto. Flere butikker kastet seg på, og over hele landet stormet folk til godtehyllene for å sikre seg billig snop til påsken.

Men ifølge butikkledere Adresseavisen har snakket med, blir prisene trolig økt igjen fra kommende tirsdag.

– Prisene justeres opp igjen tirsdag og normaliseres med det rett etter påske. Jeg regner med de andre kjedene vil gjøre det samme, sier innkjøpssjef hos Bunnpris, Geir Haugnæss.

– Jeg føler meg ganske sikker på at prisene vil normalisere seg tirsdag, det er i alle fall vår intensjon, istemmer Torbjørn Skei, administrerende direktør i Coop Midt-Norge.

Småspising er verst

Gerd Reve som er tannpleier ved Kongsberg tannklinikk er enig med Binde i at det er først når man spiser smågodt over lengre tid at det kan bli skadelig for tennene.

Reve mener påsken i år skiller seg fra tidligere, og hun er bekymret for at mange har opparbeidet seg et stort lager av godteri som vil vare utover året.

– Problemet nå er at mange har hamstret inn masse smågodt som de kan småspise på i månedsvis.

Og det er nettopp småspising som er det verste.

– Når man småspiser mellom måltidene blir tennene stadig utsatt for syreangrep. Derfor anbefaler vi å spise smågodtet samtidig med et måltid, slik at man minsker lengden på syreangrepet.

Smågodt til gi-bort-pris bekymrer legene. Det er priskrig matkjedene imellom om å ha det billigste smågodtet til påske - og nå tømmes hyllene.