2,90 kroner per hekto godteri. Sjelden har prisnivået vært like lavt. På OBS Mariero i Stavanger gikk hyllene tomme, og det ganske raskt.
– Vi liker alltid gode ting som er på tilbud, vet du, sier Torunn Larsen, mens hun forsyner seg blant sjokolade, «krokodiller» og «lakrisskaller».
Ungene tenker sunt
Men hva tenker ungene om snopehysteriet? Vi besøkte Tjodmarka barnehage, for å høre hva barna synes om godteri og kosthold.
– Det er ikke sunt med snop, sier Olav Emil Revheim Aspøy.
– Hva er det som er sunt, da?
– Gulrot, sier han.
– Gulrøtter og grovbrød, sier Augusta Stehl.
– Jeg liker bare gulrøtter. Jeg liker ikke snop, sier Kristian Sivertsen Svendsen.
De voksne fortviler
Mens ungene i barnehagen ser ut til å la søtsakene ligge, ligger fortvilelsen tjukt utpå de voksne i butikken.
– Sjokoladen er jo borte.
– Her var det tomt.
Folk rister på hodet, hiver armene i været og konstaterer at de må videre i søket etter godter.
– Det var jo ikke så mye igjen her da jeg starta, heller, sier Torunn Larsen.
Mat først, så snop
Tilbake i barnehagen har Angelina Stangeland Lie akkurat nynna på en strofe fra «Karius og Baktus». Når skal vi spise snop?
– Først må vi spise mat, så kan vi spise snop, sier Angelina.
Med andre ord tenker ikke barna på snop som «mat».
Torunn Larsen har vært heldig. Hun fikk det hun kom for, og viser fram en diger pose som bevis.
– Det ble rundt 20 kroner tenker jeg, sier hun, vel vitende om at det fort kan bety opp mot ett kilo snop.
– Voksne folk må ikke kjøpe så mye snop til barna sine. Da får de vondt i tennene, sier Angelina.
– Jeg synes at unger bør spise mindre godteri, sier Olav Emil.
– Du, også?
– Mhm, svarer han.