Svineinfluensa på fremmarsj

Mandag testet åtte nye personer positivt for H1N1-viruset i Oslo og en i Ski i Akershus.

Illustrasjonsfoto. Kvinne ligger i sengen
Foto: Scanpix / SCANPIX

På landsbasis har antall syke økt fra 40 forrige mandag til 70 mandag denne uken.

20 år gamle Magne Bredo Erichsen fikk svineinfluensa da han var på kompistur til Aya Napa i Kypros.

- Jeg har vondt i hode, alle leddene og musklene, i tillegg plages jeg av sår hals, diaré, oppkast og slapphet. Jeg har aldri i mitt liv vært så syk, forteller Erichsen.

Fordi Kypros ikke sto på folkehelseinstituttets liste over land med smitten ble han først testet da han oppdaget at en bekjent fra turen hadde fått påvist svineinfluensa.

Mange vil bli syke

I følge overlege Karin Rønning fra Folkehelseinstituttet kan man forvente seg en kraftig spredning av smitten utover sommeren.

- Tallet vil øke eksponentielt, særlig fordi det finnes mange personer som

Magne Bredo Erichsen

Magne Bredo Erichsen er på bedringens vei etter å ha blitt smittet med svineinfluensa.

Foto: Privat

har moderate symptomer og som av den grunn ikke er sengeliggende. De vil spre viruset til andre igjen, forteller Rønning.

Hver syk person vil i gjennomsnittet smitte en til to personer, så tallene vil øke kraftig utover sommeren, tror ekspertene.

Les også: Svineinfluensa på Gothia cup | Smittefare for Haugesundslag

- En lettelse

Etter ti dager som sengeliggende begynner nå Bredo Eriksen å komme seg, til tross for at han aldri fikk medisiner mot sykdommen.

- Det var en for meg en lettelse da jeg fikk diagnosen, svineinfluensa. Symptomene var veldig sterke og nå vet jeg hva som feilet meg, forteller Erichsen.

Les også: Folkehelseinstituttets sider om svineinfluensa | Svineinfluensa i barnehage i Tromsø | En av to kan få svineinfluensa til høsten | Svineinfluensasmittet jente døde | City-spiller smittet av svineinfluensa | Svineinfluensa-vaksine forsinket

ALT OM: Svineinfluensa