Vietnamesiske jordbærplukkere får reise hjem

Fredag kan strandede vietnamesiske gjestearbeidere endelig reise hjem etter å ha sittet flere uker i brakker på et industriområde på Minnesund.

Vietnamesiske arbeidere, koronafaste i Norge.

Vietnamesiske sesongarbeidere har vært innkvartert i brakker på et industriområde på Minnesund uten noe å gjøre i flere uker.

Foto: Nadir Alam / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

NRK har tidligere omtalt de mange vietnamesiske jordbær- og grønnsakarbeiderne som har sittet korona-faste i Norge etter endt sesongarbeid.

Det har ikke gått fly til Vietnam, og de risikerte en ekstra dyr karantene på hoteller når de kom tilbake, slik at de kunne mistet hele fortjenesten av arbeidet i Norge i sommer.

Rundt 250 vietnamesere har levd i uvisshet om når de kunne komme hjem til sine familier og til jobber i hjemlandet.

Men nå løser hjemreisen seg for mange av dem.

Fredag 16. oktober vil det gå et fly fra Gardermoen via Doha til Vietnam fra Qatar Airways, der rundt 200 av de vietnamesiske arbeiderne har fått plass.

Det er Trans reiser i Horten som organiserer reisen. De bekrefter at flyet vi gå.

Lysan Tran

Lysan Tran i Trans reiser i Horten organiserer hjemturen, som vil gå med Qatar Airways via Doha til Hanoi på fredag.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Dette er en såkalt repatrierings-flyvning, men det vil koste dem flere tusen kroner mer enn vanlig billettpris. Det er også planlagt karantene i Vietnam som vil koste sju dollar om dagen, sier turoperatør Lysan Tran.

Det er langt billigere enn fryktet, men uansett blir regningen høyere for hver av dem.

Hjelpeorganisasjon bistår

En del av vietnameserne har vært uten inntekt den siste tiden, etter at arbeidstillatelsen i Norge gikk ut på dato, og jordbærsesongen var slutt.

For andre har det vært arbeid helt til nå med høsting av grønnsaker.

Vietnamesisk jordbærplukker i Norge.

Rundt to hundre vietnamesiske sesongarbeidere får reise hjem med fly denne uka.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Nærmere 90 av sesongarbeiderne har blitt sittende på brakker på et industriområde ved Minnesund mens de har ventet på hjemreisen.

– Vi har ingenting å gjøre hele dagen, vi bare sitter her og venter på å komme hjem. Siden slutten av august har vi ikke hatt jobb eller mulighet til å komme hjem, sier Son Nguyen på vegne av arbeiderne.

Den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas kartlegger nå de mest sårbare av dem for å se på muligheten til å bistå dem økonomisk, sier seniorrådgiver i Innenlandsavdelingen til Caritas Norge, Kristin Velure Strøm.

– Flesteparten av sesongarbeiderne fra Vietnam kommer fra fattige kår hvor nettopp inntektene fra sesongarbeid i Norge utgjør en svært viktig inntektskilde for dem og deres familier i Vietnam.

Risikerer å sitte igjen med gjeld

Caritas undersøker blant annet muligheten for å bistå sesongarbeidere, som ikke får hjelp fra arbeidsgiver eller familie, med utgifter knyttet til karantene i Vietnam.

Kristin Velure Strøm

Kristin Velure Strøm i Caritas ønsker å hjelpe de mange vietnameserne som har blitt sittende koronafaste i Norge etter endt sesongarbeid.

Foto: Caritas

– Dette kan virke som små beløp for oss i Norge, men er betydelige for fattige bønder i Vietnam. Mange sitter igjen med mindre inntjening fra årets sesong enn hva de opprinnelig trodde. De burde sitte igjen med en rimelig lønn etter mange måneders arbeid på norske gårder, nå risikerer flere istedenfor å sitte igjen med gjeld.

Flere av bøndene som sørget for å få sesongarbeiderne til Norge med innleid fly i juni, har også sagt at de vil hjelpe vietnameserne med å komme hjem uten at det koster dem mye ekstra.

Caritas opplyser at det fortsatt vil være rundt hundre vitenamesiske sesongarbeidere igjen i Norge etter den ene returen på fredag.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 08.03.2021
2 600
Smittede siste 7 dager
147
Innlagte
632
Døde
391 072
Vaksinerte