Takket være varmen i mai ligger hun og teamet godt foran skjemaet. Men det er mye som skal klaffe før det eventuelt kan bli en ny NM-tittel.
Det handler om å lage den beste honningen. Teamet det er snakk om er 14 bikuber med mellom 50. og 60.000 bier i hver.
Deres innsats har gjort at birøkter Heidi Midtflå, opprinnelig fra Averøy, deltar med en honning som forhåpentligvis faller i smak hos juryen.
– Jeg har veldig trua på denne her. Lys og mild, ikke for søt. Den er laget etter blåbærblomstringa.
Dette er honningen som Heidi Midtflå håper skal begeistre juryen under NM.
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRKPangstart på sesongen
Fordi det ofte er kaldt når blåbæra blomstrer vil ikke biene ut å fly, men i år har varmen gitt sesongen en pangstart i Sør-Norge.
Biene kom tilbake til kubene fulle av nektar fra blåbær tidligere i sommer. Og siden har det gått slag i slag i bigården i Skotselv i Buskerud.
– Ja, det har eksplodert i år, alt skjer på en gang. Nå om dagen sanker de mest fra villbringebær og blomster som også gir god honning.
Honningen som lages gjennom sesongen har ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter den kommer fra. Hvis det blir for tørt gir ikke blomstene nektar og da kan det heller ikke bli noe honning.
– Og vi er jo spent på om lyngen får nok vann i løpet av sesongen så det kan bli lynghonning på slutten av sommeren.
Fra skogen rundt kommer biene tilbake til kubene med magen full av nektar fra blant annet bringebær.
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRKLes også:
Stor interesse for birøkting
De fleste birøktere i Norge har bier som hobby. Ifølge Norges Birøkterlag regnes rundt 250 bikuber som et årsverk.
Heidi Midtflå har foreløpig biene som hobby, men som leder av Eiker Birøkterlag er hun glad for at interessen er økende. Fra 1980-tallet til 2011 ble nemlig antall birøktere i Norge halvert.
– 30 prosent av maten vi spiser stammer fra vekster som er pollinert av bier, så vi er helt avhengig av dem. Nå har vi en underproduksjon av honning, så vi håper at flere vil starte.
Ifølge Honningcentralen som er birøkternes eget private selskap, leveres det mer honning enn før og ifølge Norges Birøkterlag har det vært en betydelig økning i antallet medlemmer de siste årene.
Les også:
Gleder seg til konkurransen
I begynnelsen av september arrangeres NM i honning i samarbeid med Norges Birøkterlag og flere andre aktører under festivalen Matstreif i Oslo.
Første gang var i 2017 da Heidi Midtflå vant klassen for beste økologiske honning. Kåringen fikk stor oppmerksomhet og førte til mange oppslag i media.
– Jeg synes det er veldig artig å være med så jeg kommer til å sende inn så mange forskjellige typer jeg kan.
Biene produserer mye honning om dagen og hobby-birøkter Heidi Midtflå har nok å gjøre.
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK