Hopp til innhold

Mange frir til Maja Lunde og vil lage film av «Bienes historie»

Maja Lundes suksessroman «Bienes historie» kan bli film. Mange har tatt kontakt for å få rettighetene, men Maja Lunde har ikke bestemt seg for hvem hun vil ha. Ennå.

Maja Lunde

I FRANKFURT: Suksessforfatteren Maja Lunde signerer bøker så blekket spruter på bokmessen.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg tar det litt med ro, og har ikke hastverk, selv om det er en god frierliste. Frierne kommer fra mange land, og produsentene er utenlandske, sier Maja Lunde.

Vi treffer henne på verdens største bokmesse i Frankfurt i Tyskland. Med bok nummer to «Blå» etter suksessromanen «Bienes historie».

Les også: I hælene på Norges heiteste forfatter mens hun slukte Svalbard

– Det var nesten som om verden kikket meg over skuldrene mens jeg skrev, forteller hun.

Maja Lunde ved Østensjøvannet

Maja Lundes nye bok «Blå» handler om vann i verden. Og vann er hennes element, sier hun.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

På flere utstillingsplasser i den store messehallen i Frankfurt står boken hennes utstilt på mange språk. Solgt til 40 land. Oversatt til 30 språk. Og et brasiliansk forlag har signert med henne for et øyeblikk siden. Om noen timer skal tjue internasjonale forleggere spise middag med henne.

Det skåles i champagne, hun signerer bøker, snakker til høyre og venstre.

Har «Bienes historie» solgt for to millioner kroner i uken?

– Ja, en avis har visst regnet ut at det var slik mens boka lå på førsteplass på den tyske boklisten, sier hun. Boken ligger fortsatt på topp ti i et av verdens største bokmarkeder.

Bienes historie på forskjellige språk.

FORSKJELLIGE OMSLAG: Dette er tre av 30 forskjellige omslag av bestselgeren «Bienes historie».

– Men selv om den selger for to millioner i uka kommer ikke disse pengene rett inn på min bankkontor, smiler Maja Lunde, som ikke vet hvor mye hun tjener akkurat nå.

Hvordan beholder du bakkekontakten når det blir en slik suksess?

– Jeg var 40 år da bienes historie kom ut, og det er jeg veldig glad for . Jeg vet jo godt hvem jeg er, og jeg har jo ikke lyst til å forandre meg, sier hun. Og legger til at hun bor i det samme huset som før og med mann og tre barn. Hun føler hun lever et ganske vanlig liv.

Travelt

Tyskland har allerede bestilt en kvartett hvor «Bienes historie» og «Blå» er de to første bøkene. De to neste har hun ikke skrevet ennå.

– Jeg hadde en del kvaler da jeg skulle i gang med å skrive «Blå», forteller Maja Lunde.

– Da jeg skrev «Bienes historie» var det nesten ingen som visste at jeg skrev bok. Med «Blå» , tenkte jeg at nå sitter det en hel verden der ute og venter. Det føltes nesten som om verden kikker meg over skulderen, forteller hun.

Forfatteren tror hun vet hva de to neste bøkene skal handle om, men tør ikke fortelle det ennå. Hun innrømmer at det er litt skummelt at noen har bestilt to bøker hun ennå ikke har skrevet.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)