Normal

Mange frir til Maja Lunde og vil lage film av «Bienes historie»

Maja Lundes suksessroman «Bienes historie» kan bli film. Mange har tatt kontakt for å få rettighetene, men Maja Lunde har ikke bestemt seg for hvem hun vil ha. Ennå.

Maja Lunde

I FRANKFURT: Suksessforfatteren Maja Lunde signerer bøker så blekket spruter på bokmessen.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg tar det litt med ro, og har ikke hastverk, selv om det er en god frierliste. Frierne kommer fra mange land, og produsentene er utenlandske, sier Maja Lunde.

Vi treffer henne på verdens største bokmesse i Frankfurt i Tyskland. Med bok nummer to «Blå» etter suksessromanen «Bienes historie».

Les også: I hælene på Norges heiteste forfatter mens hun slukte Svalbard

– Det var nesten som om verden kikket meg over skuldrene mens jeg skrev, forteller hun.

Maja Lunde ved Østensjøvannet

Maja Lundes nye bok «Blå» handler om vann i verden. Og vann er hennes element, sier hun.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

På flere utstillingsplasser i den store messehallen i Frankfurt står boken hennes utstilt på mange språk. Solgt til 40 land. Oversatt til 30 språk. Og et brasiliansk forlag har signert med henne for et øyeblikk siden. Om noen timer skal tjue internasjonale forleggere spise middag med henne.

Det skåles i champagne, hun signerer bøker, snakker til høyre og venstre.

Har «Bienes historie» solgt for to millioner kroner i uken?

– Ja, en avis har visst regnet ut at det var slik mens boka lå på førsteplass på den tyske boklisten, sier hun. Boken ligger fortsatt på topp ti i et av verdens største bokmarkeder.

Bienes historie på forskjellige språk.

FORSKJELLIGE OMSLAG: Dette er tre av 30 forskjellige omslag av bestselgeren «Bienes historie».

– Men selv om den selger for to millioner i uka kommer ikke disse pengene rett inn på min bankkontor, smiler Maja Lunde, som ikke vet hvor mye hun tjener akkurat nå.

Hvordan beholder du bakkekontakten når det blir en slik suksess?

– Jeg var 40 år da bienes historie kom ut, og det er jeg veldig glad for . Jeg vet jo godt hvem jeg er, og jeg har jo ikke lyst til å forandre meg, sier hun. Og legger til at hun bor i det samme huset som før og med mann og tre barn. Hun føler hun lever et ganske vanlig liv.

Travelt

Tyskland har allerede bestilt en kvartett hvor «Bienes historie» og «Blå» er de to første bøkene. De to neste har hun ikke skrevet ennå.

– Jeg hadde en del kvaler da jeg skulle i gang med å skrive «Blå», forteller Maja Lunde.

– Da jeg skrev «Bienes historie» var det nesten ingen som visste at jeg skrev bok. Med «Blå» , tenkte jeg at nå sitter det en hel verden der ute og venter. Det føltes nesten som om verden kikker meg over skulderen, forteller hun.

Forfatteren tror hun vet hva de to neste bøkene skal handle om, men tør ikke fortelle det ennå. Hun innrømmer at det er litt skummelt at noen har bestilt to bøker hun ennå ikke har skrevet.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Stranger-bok solgt til USA

  Simon Strangers siste roman «Leksikon om lys og mørke» ble først refusert av forfatterens eget forlag i Norge. Nå er boken solgt til det anerkjente storforlaget Knopf i USA, melder VG.

  Laster Instagram-innhold
 • Storbandpris til Shannon Mowday

  Musiker, komponist, arrangør, pedagog og bandleder Shannon Mowday er hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2018. Mowdays entusiasme og lidenskap for musikken er svært inspirerende, og hennes innsats for og samarbeid med storband, spesielt med unge musikere, tilfører miljøet enormt mye, heter det i begrunnelsen.

  Shannon Mowday (t.h)
  Foto: Kari Grete Jacobsen/Østnorsk jazzsenter
 • Nå får også kvinner skrive opera

  For første gang bestiller The Metropolitan Opera i New York nye verk fra kvinnelige komponister. De to komponistene Jeanine Tesori og Missy Mazzoli har begge fått i oppdrag å komponere operaer basert på romaner. – Med dette ønsker vi å sende et sterkt signal om at opera er for alle, sier operaens musikalske leder til The New York Times.

  Met Opera
  Foto: John Minchillo / AP