Hopp til innhold

Mange frir til Maja Lunde og vil lage film av «Bienes historie»

Maja Lundes suksessroman «Bienes historie» kan bli film. Mange har tatt kontakt for å få rettighetene, men Maja Lunde har ikke bestemt seg for hvem hun vil ha. Ennå.

Maja Lunde

I FRANKFURT: Suksessforfatteren Maja Lunde signerer bøker så blekket spruter på bokmessen.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg tar det litt med ro, og har ikke hastverk, selv om det er en god frierliste. Frierne kommer fra mange land, og produsentene er utenlandske, sier Maja Lunde.

Vi treffer henne på verdens største bokmesse i Frankfurt i Tyskland. Med bok nummer to «Blå» etter suksessromanen «Bienes historie».

Les også: I hælene på Norges heiteste forfatter mens hun slukte Svalbard

– Det var nesten som om verden kikket meg over skuldrene mens jeg skrev, forteller hun.

Maja Lunde ved Østensjøvannet

Maja Lundes nye bok «Blå» handler om vann i verden. Og vann er hennes element, sier hun.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

På flere utstillingsplasser i den store messehallen i Frankfurt står boken hennes utstilt på mange språk. Solgt til 40 land. Oversatt til 30 språk. Og et brasiliansk forlag har signert med henne for et øyeblikk siden. Om noen timer skal tjue internasjonale forleggere spise middag med henne.

Det skåles i champagne, hun signerer bøker, snakker til høyre og venstre.

Har «Bienes historie» solgt for to millioner kroner i uken?

– Ja, en avis har visst regnet ut at det var slik mens boka lå på førsteplass på den tyske boklisten, sier hun. Boken ligger fortsatt på topp ti i et av verdens største bokmarkeder.

Bienes historie på forskjellige språk.

FORSKJELLIGE OMSLAG: Dette er tre av 30 forskjellige omslag av bestselgeren «Bienes historie».

– Men selv om den selger for to millioner i uka kommer ikke disse pengene rett inn på min bankkontor, smiler Maja Lunde, som ikke vet hvor mye hun tjener akkurat nå.

Hvordan beholder du bakkekontakten når det blir en slik suksess?

– Jeg var 40 år da bienes historie kom ut, og det er jeg veldig glad for . Jeg vet jo godt hvem jeg er, og jeg har jo ikke lyst til å forandre meg, sier hun. Og legger til at hun bor i det samme huset som før og med mann og tre barn. Hun føler hun lever et ganske vanlig liv.

Travelt

Tyskland har allerede bestilt en kvartett hvor «Bienes historie» og «Blå» er de to første bøkene. De to neste har hun ikke skrevet ennå.

– Jeg hadde en del kvaler da jeg skulle i gang med å skrive «Blå», forteller Maja Lunde.

– Da jeg skrev «Bienes historie» var det nesten ingen som visste at jeg skrev bok. Med «Blå» , tenkte jeg at nå sitter det en hel verden der ute og venter. Det føltes nesten som om verden kikker meg over skulderen, forteller hun.

Forfatteren tror hun vet hva de to neste bøkene skal handle om, men tør ikke fortelle det ennå. Hun innrømmer at det er litt skummelt at noen har bestilt to bøker hun ennå ikke har skrevet.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.