– Avgift truer lufthavnen

Regjeringens varslede flyseteavgift på 80 kroner kan velte Moss lufthavn Rygge. Det sier lufthavndirektør Pål Tandberg. Han tror avgiften kan få Ryanair til å kutte flere ruter fra Østfold.

Moss Lufthavn Rygge

Moss lufthavn Rygge tåler ikke ytterligere reduksjoner i rutetilbudet og kan knekke som følge av en norsk flyseteavgift, sier lufthavnsjefen.

Foto: NRK

Det irske flyselskapet Ryanair har sin norske base på Moss lufthavn Rygge, og står for nesten all trafikk på østfoldflyplassen. I tillegg har Norwegian noen avganger i uka, og det er enkelte charterflyvninger.

Ryanair har allerede kuttet en del av rutene fra Rygge, og vil redusere ytterligere neste år. Nå frykter lufthavnsjef Pål Tandberg at en ytterligere reduksjon som følge av økte avgifter i Norge, vil true hele lufthavnen.

– Vi konkurrerer med 70 Ryanair-baser rundt om i Europa om å få ruter. En avgift på 80 kroner på hver billett i Norge vil bety mye i det bildet. Samtidig har vi ikke mer å gå på for å tjene penger. Enda færre ruter kan bety slutten på Moss lufthavn Rygge, sier Tandberg.

I går skrev Ryanair i en pressemelding at den varslede avgiften bare vil ramme norsk næringsliv og turisme, og oppfordrer regjeringen til å droppe den.

Grønn avgift

Det skal ha vært regjeringens samarbeidsparti Venstre som foreslo flyseteavgiften, og som fikk den gjennom i et forlik som innebærer flere "grønne avgifter" og tilsvarende skattelettelser.

Moss lufthavn Rygge har gått med overskudd de tre siste åra, og forventer å gå med overskudd i år. Neste år forventer lufthavnselskapet å gå i minus igjen, som følge av at Ryanair har droppet flere ruter.

– Det er veldig trist hvis en slik avgift skal føre til at en lufthavn med 500 arbeidsplasser forsvinner, sier Pål Tandberg.