Hopp til innhold

Blir testing av koronasmitte ved flyplassen

Moss kommune har inngått en avtale med eierne av Moss lufthavn Rygge om å bruke terminalen til å teste innbyggere for koronasmitte.

Moss lufthavn Rygge

Moss lufthavn Rygge har ikke vært i bruk som flyplass på snart fire år, men nå blir deler av terminalen til testestasjon for koronasmitte.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Vi har lett etter et sted med stor kapasitet for biltrafikk, sier mosseordfører Hanne Tollerud.

Til nå har testingen foregått ved at folk kjører inn på parkeringen ved Peer Gynt Helsehus i Moss, men her er det liten plass til å ta imot særlig mange biler.

Derfor har kommunen nå inngått en intensjonsavtale med Jotunfjell Partners, som eier Moss lufthavn Rygge, om å ta i bruk deler av parkeringshuset til drive-in testestasjon, bekrefter begge parter.

Flyplassen har ligget stengt og for det meste ikke i bruk helt siden Ryanair trakk seg ut høsten 2016.

Eierne har jobbet i flere år for å åpne flyplassen igjen, og var forsiktig optimistiske i fjor, men valgte å ikke ta sjansen.

I mars i år satte koronasmitte en endelig strek for gjenåpning, og eierne har siden ønsket å selge flyplassanlegget.

Nå blir altså flyplassen et midlertidig et sted for testing av smitte, selv om noen detaljer i avtaler med nabokommuner gjenstår torsdag formiddag.

Må øke testkapasiteten

Helsemyndighetene har gitt kommunene i oppgave å sette opp testkapasitet for minst 1,5 prosent av innbyggertallet i uka, og i gitte tilfeller kunne øke denne til 5 prosent.

Ordfører Hanne Tollerud sier at dette tvang dem til å se etter et egnet sted å ha en testestasjon med større kapasitet.

– Da falt valget på Rygge flyplass og terminalen der. Der kan vi håndtere trafikken, og vi kan ha smitteoppsporingsteamet der også. Det er en fordel at de sitter sammen, sier Tollerud.

For Moss, med sine 49.000 innbyggere, vil dette si at de må kunne teste 735 personer i uka og kunne øke dette til 2450 i uka hvis smitten øker.

Kommunalsjef for helse og mestring i Moss kommune, Eli Thomassen, sier det vil bli satt opp telt der testingen skal foregå.

– Vi kommer til å bruke parkeringsplassen ved terminalen til testing, mens smittesporingsteamet vil bruke kontorer i selve terminalbygget.

Hun anslår at de trenger rundt 50 personer til å utføre dette, og det vil være en fast gruppe som jobber med testing, og et antall helsepersonell som står klare til å trå til dersom det oppstår et større smitteutbrudd.

Testingen på Rygge vil betjene innbyggere i Moss, Vestby, Våler og Råde kommuner.

Ordfører Hanne Tollerud og kommuneoverlege Kristian Krogshus på en pressekonferanse i Moss rådhus.

Ordfører Hanne Tollerud og kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus på en av pressekonferansene i sommer, da de hadde et smitteutbrudd.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Smitteutbrudd i sommer

Moss er en av kommunene som har fått en andre bølge av smitte nå i sommer, med 36 smittede. Disse har vært sporet til fire ulike grupper der smitten har oppstått.

Det mest kjente av dem var smitte relatert til flere bryllupsselskaper.

En eldre beboer på Rosnes omsorgsboliger på Jeløy døde i slutten av juli av koronarelaterte årsaker, og smitten ble knyttet til den omtalte bryllupsfeiringen.