Ryanair: – Alt skyldes avgiften

Ryanair bekrefter at de flytter fra Rygge, men markedsdirektør David O'Brien sier de kommer tilbake hvis flypassasjeravgiften skrotes.

David O'Brien, Ryanair

– Jeg er ikke her for å kritisere Norges regjering. Men politikk har konsekvenser, sier markedsdirektør David O'Brien i Ryanair.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Jeg har noen triste nyheter. Unødvendige, triste nyheter. Men det kan dere takke deres regjering for.

Slik startet Ryanairs markedsdirektør David O'Brien formiddagens pressekonferanse i Oslo.

Ryanair halverer sin virksomhet i Norge, selskapet flytter sine fire basefly fra Rygge til et annet sted i Europa, og flytter andre ruter til Torp. Selskapet etablerer seg også på Gardermoen.

De fire flyene vi tar vekk fra Moss Lufthavn Rygge skal ironisk nok bruke norsk drivstoff, men fra baser andre steder i Europa. Som Sofia, Praha, eller Vilnius.

David O'Brien, markedsdirektør Ryanair

O'Brien avviser alle påstander, blant annet fra regjeringshold i Norge, om at selskapet har andre motiver enn flypassasjeravgiften for sin drastiske omlegging i Norge.

– Vi ble veldig overrasket i november i fjor da Norge foreslo en flypassasjeravgift. Vi vet ikke hva slags avgift det er og hva den skal oppnå og hvem som skal dra nytte av den, sa O'Brien.

– Skrotes avgiften vil vi ikke stenge på Rygge. Eller vi vil gjenåpne på Rygge, alt etter i hvilken rekkefølge beslutninger tas her. Alt dette er på grunn av flypassasjeravgiften.

Reaksjonene i sosiale medier levner så langt regjeringen liten ære:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– En tragedie for Rygge

Slik det ser ut nå stenger altså Ryanair sin base på Rygge den 29. oktober.

– Det er en tragedie det som nå skjer på Rygge, sier O'Brien, det var en lønnsom geskjeft som skapte lokal verdiskaping.

– Rygge er et profitabelr privat foretak som leverte. Men dessverre var ikke Rygge i stand til å godta vårt tilbud om å opprettholde 50 prosent av aktiviteten. Så vi registerer at de legger ned. Det betyr at vi må legge om vår aktivitet.