Politiet øker beredskapen rundt Oslo Pride

Massakren mot en klubb for homofile i Orlando i helgen fører til mer synlig politi og flere sikkerhetstiltak under festivalen Oslo Pride som starter til helgen.

Parade under Oslo Pride 2015

MYE FOLK: Mange møtte opp til parade under Oslo Pride i fjor. Politiet øker nå beredskapen både under paraden og under resten av festivalen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi har hatt en stor grad av tilstedeværelse i dette arrangementet tidligere. Det er helt klart, som følge av det som har skjedd nå, at vi i enda større grad vil være synlig. Det vil også være andre tiltak knyttet til arrangementet, sier politiinspektør i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

Politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo-politiet

Politiinspektør Johan Fredriksen sier de vil gjøre både synlige og ikke synlige tiltak som skal skape sikkerhet under Oslo Pride som følge av hendelsen i Orlando i helgen.

Foto: Oslo politidistrikt

50 personer ble drept da en 29-åring gikk til angrep på nattklubben Pulse i Orlando natt til søndag. Det preger naturlig nok forberedelsene til årets homohøydepunkt i Oslo: Oslo Pride, som starter fredag.

Vil skape trygghet

Politiet i Oslo ser nå på etterretningsbildet både nasjonalt og internasjonalt for å være forberedt.

Foreløpig er det ingenting som tilsier at noe liknende kan skje her. Likevel øker politiet tilstedeværelsen under festivalen.

– Vi forstår at hendelsen kan skape frykt og vil prege miljøene som vil ytre seg og feire mangfold og likeverd. Dette er viktige demokratiske verdier som politiet selvfølgelig støtter opp om, uansett om det er en trussel eller ikke, sier Fredriksen.

Han ønsker ikke å gå inn på hvor mye de øker beredskapen rundt arrangementet eller hvilke andre sikkerhetstiltak de setter i gang.

Følelser og frykt

På kontoret til FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som er arrangøren bak Oslo Pride, føler de seg beroliget av at politiet følger arrangementet tett.

Hans Heen Sikkeland

Hans Heen Sikkeland sier de samarbeider godt med politiet føler seg trygge før Oslo Pride starter fredag.

Foto: Petter Ruud-Johansen

De er opptatt av at folk ikke skal bekymre seg unødvendig.

– En slik hendelse skaper helt naturlig følelser og frykt hos flere av oss, men jeg tror ikke vi skal måtte frykte liknende hendelser under festivalen her i Oslo. Per nå skal vi føle oss trygge på at dette skal bli en god og trygg festival, sier arrangør Hans Heen Sikkeland.

Vil prege feiringen

Nyheten fra USA beskriver han som uvirkelig, den vil prege årets feiring.

– Det er ikke noe nytt for oss å være offer eller mål for hat og intoleranse. Det er vondt og det føles nært, sier han.

– Det vil selvfølgelig sette et litt annet preg på den feiringen vi er kjent med. Jeg tenker at noe feiring skal vi ha, dette skal ikke ta motet fra oss, men det er helt klart at det vil sette sitt preg på festivalen vi nå går inn i, sier Sikkeland.

I kveld, mandag, holder de en markering foran den amerikanske ambassaden. Massakren vil også bli markert under selve festivalen, men de har ikke helt falt ned på hvordan dette skal foregå.

Politi i parade på Oslo Pride

I PARADE: Politiet bruker å være synlige i paraden under Oslo Pride. I år vil man se enda mer politi under festivalen, ikke bare i paraden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix