Pendler på Østfoldbanen: – De tuller med folks liv

Forsinkelser og innstillinger fortsetter å prege Østfoldbanen. Pendlerne er lei å komme for sent på jobb og nå lover samferdselsministeren bedring.

Togtavle avlyste tog

INNSTILT: Mange av togene som skulle fraktet pendlere til og fra Oslo på Østfoldbanen har vært innstilt i år.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Hvis jeg har viktige avtaler som jeg absolutt må rekke, må jeg ta et tidligere tog for å være trygg på å komme fram. Ikke et eneste av togene jeg har tatt i august har vært i rute, sier Ørnulf Riisnæs oppgitt.

Nesten tre uker etter at Østfoldbanen startet opp igjen etter sommerens omfattende vedlikeholdsarbeid lever pendlerne fortsatt i villrede over når, eller om, toget vil ankomme perrongen.

Riisnæs har pendlet mellom Vestby og Oslo i 20 år, og liker egentlig å ta toget. Han forteller at han er vant med små forsinkelser, men at en 10 minutter buffer mellom ankomsttid og arbeidsstart har pleid å holde.

De siste ukene har han imidlertid ofte kommet for sent på jobb.

– Det er ikke så greit å måtte gå til sjefen og beklage for at jeg kommer for sent, gjentatte ganger, sier han.

Store forsinkelser

Tall fra Bane Nor viser at hver tredje togavgang fra Halden til Oslo S har vært forsinket siden arbeidene på banen ble avsluttet. Nesten fem prosent av togavgangene har blitt innstilt.

– Det er altfor mye. Vi sliter med enkeltsporet drift mellom Bekkelaget og Oslo S, så det er ikke uventet at vi har dårlig punktlighet, sier pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby.

Ørnulf Riisnæs pendler hver dag

FRUSTRERT: Ørnulf Riisnæs forteller at de fleste pendlerne er vant til forsinkelser.

Foto: PRIVAT

Avgangene fra Halden mot Oslo klokken 06.03 og 06.23 har vært forsinket over halvparten av tiden, og syv prosent av avgangene 06.23 har blitt innstilt.

– Forsinkelsene gjør dagene lengre, og når man har hus, barn og familie trenger man den tiden man har til rådighet. Hverdagene blir rasert når man først kommer for sent til jobben, og så for sent hjem igjen. De tuller med folks liv, sier Riisnæs.

Også på sosiale medier får Vy det glatte lag av pendlerne. Det toppet seg med kaoset som oppstod etter uværet på Østlandet torsdag.

Laster Twitter-innhold

Lover bedringer

– Jeg vil gjerne beklage til alle de som sto igjen på perrongen i går. Det var en ekstrem situasjon, det kan skje fra tid til annen, men vi må forbedre infrastrukturen vår, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

Representanter fra Bane Nor, Vygruppen, Jernbanedirektoratet og Entur møtte fredag på samferdselsministerens kontor for å orientere statsråden om de siste ukers problemer.

Jon Georg Dale i Jølster

VIL HA SVAR: Samferdselsminister Jon Georg Dale har kalt inn jernbaneselskapene til et møte om de siste ukers problemer.

Foto: Bård Siem

– Vi skal se på hvordan vi kan forbedre rutinene i årene framover for sommerstenging av jernbanen, og ikke minst for hvordan passasjerene får rett informasjon i god tid. De må få tid til å planlegge rundt brudd i infrastrukturen vår, sa statsråden etter møtet.

Østfoldbanen har slitt med feil i signalsystemet i flere uker, som har ført til forsinkelser og innstillinger. Den feilen er nå rettet, sier konsernsjef i Bane NOR, Gorm Frimannslund.

– Jeg vil beklage til alle passasjerene på Østfoldbanen for at det har tatt lang tid å utbedre dette. Vi skal evaluere den prosessen nå, for å finne ut hvorfor.

Pendler Anette Torjusen håper de kommer frem til gode løsninger.

– Folk begynner å miste piffen for å pendle. Det er så viktig å kunne komme frem til jobb og møter i tide, og jeg har vært nødt til å beklage til sjefen flere ganger for at jeg kommer for sent. De siste ukene har vært slitsomme og frustrerende, sier hun.

Laster Twitter-innhold