Terrorøvelse foran Stortinget i ettermiddag

Mandag og tirsdag er 900 personer fra blant annet politi og Forsvaret med på terrorøvelsen som ble vedtatt av regjeringen i fjor.

STORTINGET: Mandag ettermiddag øvde politi, forsvar og ambulansetjenesten på å håndtere et terrorangrep.

«Øvelse Nordlys» skal få politiet og Forsvaret til å samarbeide bedre. I Oslo og i Kristiansand vil innbyggerne merke at det er mye synlig politi i gatene. Det vil i tillegg være en del helikoptertrafikk i begge øvingsområdene.

Innsatsleder Thor Langli.

Innsatsleder Thor Langli.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Nå trener vi på et masseskadescenario hvor en varebil har blitt stjålet og en gjerningsmann kjører inn i en folkemengde foran Stortinget. Han prøver å ta seg inn på Stortinget og en sikkerhetsvakt blir skadd i konfrontasjonen, sier innsatsleder Thor Langli i oslopolitiet.

Henrik Hartmann

Henrik Hartmann er beredskapsplanlegger i Oslo politidistrikt.

Foto: Viljam Brodahl / NRK

Øvingsmålene vil være tydelig merket, og beredsskapsplanlegger i Oslo politidistrikt, Henrik Hartmann, oppfordrer publikum til å forholde seg til politiets rettledninger.

– Vi skal øve i sentrumsnære steder i hovedstadsområdet. Det vil være godt synlig at vi øver, og det vil ikke være noen tvil om at det er en øvelse.

Ny instruks

Fra første september kom en ny instruks for hvordan Forsvarets skal bistå politiet, og under Operasjon Nordlys er det første gang de to partene øver på dette samarbeidet.

– Vi skal øve på et scenario som ligner det aktuelle trusselbildet vi i dag lever med. Vi håper å kunne trigge noen av de utfordringene vi vil kunne møte i en reell hendelse, sier Henrik Hartmann, politioverbetjent og øvingsleder for Oslo.

Den nye instruksen skal sikre at avgjørelser om bistand fra Forsvaret til politiet blir tatt så raskt som mulig i en krise. Det skriver Politidirektoratet som leder øvelsen.

Knusende kritikk

Det er politiet som har ansvaret for å håndtere terrorhendelser i Norge, mens Forsvaret kan bistå med utstyr og personell når politiet ber om det.

Men de to har fått krass kritikk av Riksrevisjonen for dårlig samarbeid. En hemmelig rapport Dagens Næringsliv fikk tak i og skrev om våren 2017, viste at hverken politiet eller Forsvaret er i stand til å beskytte vitale mål i Norge mot terror.

Ifølge Politidirektoratet er målet med Øvelse Nordlys som å videreutvikle felles samarbeid. I tillegg skal øvelsen også inkludere andre viktige nasjonale funksjoner innen krisehåndtering.

Beredskapsøvelse

Ambulansepersonell tar seg av de som ifølge øvelsen er skadde.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK