Slik redder du nabofreden med nye byggeregler

Kveldsol, utsikt og hygge kan trues av kjempegarasjer og levegger du ikke lenger må søke om.

Eilert Eilertsen

RÅD: Eilert Eilertsen har gitt råd til både kommuner og privatpersoner i byggesaker i en årrekke. Han vet hva som må til for å beholde gode naboskap.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Da jeg så de nye forenklede reglene tenkte jeg «oj», dette blir spennende, sier Eilert Eilertsen. Han har i en årrekke jobbet i og vært rådgiver for norske kommuner om bygningsloven gjennom blant annet verv i Norsk Kommunalteknisk Forening.

Man har rettigheter og naboen kan ikke stenge for den eneste flotte utsikten du har sånn helt uten videre

Eilert Eilertsen

1. juli kan du nemlig sette opp en 50 kvadratmeter stor garasje, en meter fra nabogrensa, uten å søke. I tillegg til at du kan sette opp en ti meter lang levegg på 1,8 meters høyde uten å spørre naboen.

Her finner du alt du trenger å vite om de nye byggereglene

– Vær løsningsorientert

Reglene skal kutte søkebunkene og spare folk for unødig byråkrati. Men nabofeider og ulovligheter kan være riset bak speilet. Og det er langt fra så fritt frem som det kan virke.

Advokat Eilert Eilertsen har vært med på å utarbeide informasjonsark om de nye reglene. Han har flere råd for hvordan man skal beholde både garasjen og naboskapet.

Eilert Eilertsen

SPØR: Det er viktig å spørre naboen hva han synes om planene dine. Da kan man unngå store konflikter.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Mitt første råd er å være løsningsorientert og tenke på hvordan du selv skulle ønske at naboen opptrådte ovenfor deg. Kontakter du kommunen og får en kort orientering om hvilke regler som gjelder for akkurat i din eiendom også, så er dere kommet langt.

Han forteller at de nye reglene i verste fall gir deg muligheten til å bygge en borg mot naboen.

– Du må tenke på hvordan dette vil påvirke lys og trivsel.

Skal du bygge, bør du også gjøre en skikkelig jobb med å undersøke om du faktisk kan bygge mer på tomten din. Her kan du lese om alt som må være i orden før du kan bygge garasje.

– Ikke fritt frem

Du må selv sørge for at du følger bestemmelsene i plan- og bygningsloven, forskrifter, arealplaner og reguleringsplaner. Det nye bygget ditt må heller ikke komme i strid med annet regelverk.

– Det kan bli mange tvister og problemer hvis man ikke tar seg bryet med å undersøke og snakke med naboen, sier han.

Et helt nytt boligfelt er under bygging i utkanten av Murmansk.

STØRRELSE: Du kan bygge 50 kvadratmeters garasje uten å søke, men det er ikke fritt frem. Du kan for eksempel ikke bo i bygget, men kan ha verksted der. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Arnstein Jensen

Han tror det blir mest kontroverser rundt garasjer og levegger.

– Det er ikke fritt frem med disse forenklingene. Garasjen skal blant annet ha en avstand til nabogrensen så du kan drive med vedlikehold, en maksimal høyde og noen ganger et bestemt utseende. Du bør ta en prat med naboen for å spørre om det ser greit ut. Dette vil bidra til å gi deg en god fremtid med både garasjen og naboskapet.

Det er ingen krav om at du må spørre naboen før du bygger. Blir du derimot rammet av en nabo som turer frem og sperrer både utsikt og kveldssol, er du til en viss grad beskyttet gjennom naboloven og gjerdeloven.

– Hvis det blir store problemer og du ikke får en dialog med naboen, kan du kontakte kommunen eller få privatrettslig hjelp. Man har rettigheter og naboen kan ikke stenge for den eneste flotte utsikten du har sånn helt uten videre.