NRK Meny
Normal

Nye byggeregler: – Nå blir det konflikter

Snart kan du bygge uten å spørre nabo eller kommune om lov, men vil det skape nye konflikter? Ja, sier Huseiernes Landsforbund.

Nye byggeforskrifter

Fra 1. juli i år vil det være mulig å bygge garasje eller uthus på opp til 50 kvadratmeter uten å søke om lov fra kommunen eller naboer.

Bygningen kan være opp til fire meter høy, og være plassert bare én meter fra nabotomten. Det eneste kravet er at du ikke skal bo eller sove der.

Hus

Så nært kan man bygge en annens eiendom, uten å spørre om lov fra og med 1. juli.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Det andre er at du skal kunne sette opp en sykkelbod, en balkong eller et vindfang på opp til 15 kvadrat inntil boligen uten å søke i kommunen, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NRK.

Overbevist om at det blir konflikter

Med de nye reglenes inntog, er det på sin plass å spørre om dette kan skape mange nye konflikter i tiden som kommer.

– Ja, det er jeg helt overbevist om, sier distriktsleder Magne Otterholm i Huseiernes Landsforbund til NRK.

– Det er klart at når man kan få opp et bygg så nært som én meter fra hagegrensen, så vil mange reagere negativt på det, sier han.

Oppfordrer til dialog med naboen uansett

Magne Otterholm

Distriktsleder Magne Otterholm i Huseiernes Landsforbund er overbevist om at det blir konflikter med de nye reglene.

Foto: Roar Strøm / NRK

Enhetsleder for byggesaker Alexander Aasen Knudsen i Molde kommune sier det er hans kjepphest at man likevel prøver å holde en god dialog med naboen, selv om man på papiret ikke trenger det lenger.

– Det vil uansett være veldig lurt å snakke med naboen, slik at man sikrer et godt naboskap og en bedre hverdag for alle, sier han.

Ellers er han spent på om det faktisk blir enklere for folk å bygge. Otterholm i huseierforbundet tror det.

– Ja, for det første sparer huseier penger, og for det andre trenger man ikke lang byggesaksbehandling. Det er det positive med dette, sier han.

Forvirret over de nye reglene? Få full innføring her:

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil gjøre det enklere for folk flest å bygge garasje og uthus uten å måtte søke tillatelse fra kommune eller naboer. Han forteller i intervjuet om endringene i loven, illustrerer hva det vil si og vi er rundt en garasje som ligger kun en meter fra nabotomten.