Ingen julegaveskam i sikte – vi handler like mye nå som før

Til tross for økt fokus på klima og miljø, ser ikke nordmenns julegavevaner ut til å endre seg. Forskning viser nemlig at vi kjøper like mange gaver nå som før.

Jente som åpner pakker som ligger under juletre.

En ny rapport viser at vi gir like mange julegaver nå som tidligere. Dette er et illustrasjonsfoto.

Foto: Gorm Kallestad / NPK

En ny rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser at nordmenns julegavemønster ikke har endret seg stort siden 2012.

– De mest populære gavene under juletreet er fortsatt klær, mat, alkohol, leker og gavekort, sier SIFO-forsker Anita Broch.

Rapporten bygger i hovedsak på en spørreundersøkelse om hvordan folk feiret jul og nyttår i 2018. Spørreundersøkelsen ble utført av Norstat i januar 2019.

Anita Brioch, SIFO

SIFO-forsker Anita Broch sier det er overraskende at ikke flere tenker bærekraft når de handler julegaver.

Foto: Oslo Met

– Det er ingen grunn til å tro at årets julehandel blir noe annerledes enn i fjor, til tross for stort fokus på klima og miljøspørsmål gjennom 2019, sier Broch.

Ifølge tallene fra rapporten sier 98 prosent av respondentene at de gir julegave til minst én person. 62 prosent oppgir at de ga bort like mange gaver i 2018 som i 2017.

– En god jul er en tradisjonell jul, og slik er det også med julegavegivningen, sier Broch.

Ikke flere klimavennlige gaver

I kampen mot klimaendringene, blir vi blant annet stadig oppfordret til å kjøpe mindre nytt og mer brukt.

Dette har derimot ikke påvirket julegavemønsteret vårt foreløpig, viser rapporten.

– Det er overraskende at folk tar så lite hensyn til klima og miljø, sier Broch.

Antallet personer som gir klimavennlige gaver, som etiske gaver eller brukte gaver, har ikke endret seg stort de siste årene.

I 2012 oppga åtte prosent at de hadde gitt etiske gaver, mot bare fem prosent i 2018. Vi gir heller ikke flere selvlagde gaver.

– Mange av oss prøver jo å være klimavennlige resten av året, så hvorfor ikke i julen også? sier Broch.

Julegaver og juletre
Foto: Couloubox.com

Én av fire gir opplevelser

Selv om klær og ting fortsatt topper listen over hva som gis bort til jul, sier én av fire at de har gitt bort opplevelser.

Nettstedet YouWish.no selger gavekort på en rekke opplevelser, og én av de mest populære er ølsmaking.

Ølsmaking Aass Bryggeri

En populær julegave er ølsmaking. Her hos Aass Bryggeri i Drammen.

Foto: Anders Lien / Privat

Aass bryggeri i Drammen har i flere år tilbudt ølsmaking til sine kunder, men har de siste årene merket en markant økning i salg av gavekort på ølsmaking til jul.

– Trenden har absolutt vært økende! Vi hadde ikke så stort salg tidligere, forklarer arrangementsansvarlig ved Aass bryggeri i Drammen, Anders Lien.

Professor ved BIs institutt for markedsføring og ekspert på forbrukeradferd, Anders Gustafsson, mener en opplevelse er fint å gi hvis du ikke vet hva du skal kjøpe.

– I vår tid har de fleste i prinsippet alt de trenger, og samtidig leter vi etter det personlige. En opplevelse, som man for eksempel kan dele med noen, trumfer i mange tilfeller penger og klær, sier Gustafsson.

Anders Gustaffson BI

Ekspert på forbrukeratferd, Anders Gustafsson, forklarer at det enorme presset fra butikkene og media har skapt ideen om å gi noen en perfekt jul.

Foto: BI

Unge gir færre gaver

Broch forklarer at alder spiller en stor rolle for hva og hvor mye folk gir. Yngre mennesker gir for eksempel gaver til færre mottakere.

Det er også forskjell på hva som gis i by og bygd. I Oslo gis det bort flere opplevelser, altså mer klimavennlige gaver, enn andre plasser i landet.

– Dersom nye julegavetrender spres fra by til bygd og fra unge til eldre, kan det føre til en endring mot en mer bærekraftig julehandel, sier Broch.

Bjørn Morken fra Drammen er én av dem som har sluttet å kjøpe julegaver fordi han mener fokuset ikke bør være på gavene.

Bjørn Morken

Bjørn Morken og familien har kuttet ut gaver i julen fordi de har sett seg lei på det enorme kjøpepresset.

Foto: Silje Haugen Myrseth / NRK

Han og familien ble enige for noen år siden om at det var bortkastet å bruke så mye penger på gaver i julen.

– Vi har gjort det enkelt. Vi kjøper inn god julemat og kanskje noen små ting, sier Morken.