Hopp til innhold

Noman Mubashir: – Trist at noen ikke liker å se nordmenn med en annen hudfarge på TV

Noman Mubashir skal lede årets 17. mai-sending. Det er ikke alle like glade for.

Gratulerer med dagen 2018

Noman Mubashir kommenterer årets barnetog i Oslo.

Foto: Ole Kaland / NRK

Noman Mubashir er en av programlederne for årets 17. mai-sending fra Slottsplassen i Oslo, hvor han skal kommentere barnetoget.

Mubashir har lang erfaring i NRK og var blant de første tv-personlighetene i Norge med pakistansk bakgrunn. Valget av ham som kommentator har ikke gått upåaktet hen, og flere har ytret sin misnøye i kommentarfeltene.

17. mai er feiring av Norges grunnlov – ikke en feiring av multikulturell utopi. Dette kan NRK spare seg. Tror ikke at man lar en gruppe hvite mennesker være programledere på nasjonaldagen i Pakistan eller Somalia, for å si det sånn.

Kommentar fra Facebook

– Føler meg norsk

Han er ikke overrasket over hetsen.

– Det er en viss gruppe mennesker i Norge som ikke er så glad i mennesker med en annen hudfarge som føler seg norske og som er på TV. Og i hvert fall ikke på 17. mai. Det syns jeg er trist, for jeg er født og oppvokst her, og jeg føler meg norsk, sier Mubashir i et intervju i «Fritimen» på NRK P1.

Ja, selv på vår egen nasjonaldag skal NRK presse på med det flerkulturelle. Nåde dem som vil feire det ekte norske, da blir man brennmerket.

Kommentar fra Facebook

Han mener det er flere måter å føle seg norsk på, og mener alle bør føle seg inkludert i det norske samfunnet.

– Det betyr at vi må slutte å snakke stygt og nedsettende om innvandrere, ikke alltid se på dem som et problem. Det er også veldig viktig at mennesker som flytter til Norge prøver å integrere seg så godt de kan, sier han og legger til:

– Vi må ikke hele tiden snakke om de, men om vi.

Hør hele intervjuet her:

Al Jazeera skal sende 17. mai program!!

Kommentar fra Facebook

Kongens tale

Selv tilhører Mubashir flere minoriteter.

– Jeg er født i Norge av pakistanske foreldre. Jeg er vokst opp i et muslimsk hjem, og jeg er homofil, sier han.

Gratulerer med dagen 2018

Haddy Njie leder hovedsendingen på NRK1, youtuberen Dennis Vareide er reporter. Pål Plassen og Hege Holm leder radiosendingene.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

I 2016 holdt kong Harald en tale som fikk Mubashir til å stå fram som homofil. Talen fikk oppmerksomhet også utenfor Norges grenser.

– Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre, var noe av det kongen sa i sin tale.

– Jeg ble så glad for han inkluderte alle mine tre identiteter i denne talen. Om du er en gutt som liker gutter, om du tror på Allah, eller om du har pakistanske foreldre, så er du norsk, sier Mubashir.

Her kan du se hele talen til Kongen:

Deler av talen kong Harald har gått viralt på nettet, flere millioner mennesker har sett den. Her er hele talen, som han holdt i hageselskapet i Slottsparken med 1500 gjester tilstede.