Kulturtopp om koronatiltak: – Uforståelig

Mener det er uforståelig at Nationalteateret og Stavanger konserthus har samme antallsbegrensning som små konsertsteder.

Morten Gjelten

Morten Gjelten, direktør i Norsk teater- og orkesterforening, mener regjeringens og helsemyndighetenes koronaregler er uforståelige.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Torsdag kom regjeringa med lettelser i koronareglene.

Fra og med fredag kan de nemlig ha 200 personer på kulturarrangementer innendørs. Alle må ha faste plasser, og det er påbud om bruk av munnbind.

Det fikk deler av bransjen til å trekke et lettelsens sukk fordi det i hvert fall kom noe. Andre raste fordi de mener det er for lite.

Morten Gjelten, direktør i Norsk teater- og orkesterforening, er blant dem som ikke lot seg begeistre i det hele tatt da han gjestet Debatten på NRK1.

– Hvis noen truer med å brenne ned hele gården din, men bare brenner ned låven, er det ingen grunn til å juble av den grunn.

Gjelten mener det er vanskelig å forstå de tallene både helsemyndigheter og regjering legger til grunn for tiltakene.

– Det eneste tallet som er helt sikkert, er at det ikke kan være mer enn 200 mennesker på Nationalteateret. Det er for oss, i den situasjonen vi er i, helt uforståelig.

Han sier det er vanskelig å finne faglig grunnlag i rapportene fra helsemyndighetene for at steder med store saler som for eksempel Nationalteateret og Stavanger konserthus kun skal kunne ha 200 besøkende per forestilling.

– Vi trenger å forstå hvorfor det er så viktig at kulturlivet prioriteres lavest i denne helhetsvurderinger. Jeg tror ikke vi aner konsekvensene av dette gjør med oss som medmennesker på lang sikt at møteplassene forsvinner, sier Gjelten.

Delte meninger

Vi er veldig glade for at det ble som vi håpet. Vi har planlagt for 50 publikummere, men nå kan vi planlegge for 200, sier festivalsjef Lisa Hoen for Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF).

Festivalen begynner på mandag. Med de nye reglene kan de selge 200 billetter til hver forestilling.

TIFFs festivalsjef Lisa Hoen på drive-in-kino premieren.

Festivalsjef Lisa Hoen i Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) er glad for at de nå kan selge 200 billetter til hver forestilling.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Litt lite

Men - flere hadde også håpet på muligheten til å ha enda flere publikummere. Festivalen i Tromsø hadde hatt kapasitet til 60.000.

Teatersjef Kristian Seltun ved Nationaltheateret i Oslo er glad for lettelser, men mener 200 er for lite.

– I hovedsalen vår har vi plass til 750 tilskuere. 200 er bedre enn 50, men vi mener det er forsvarlig å slippe inn flere, sier han.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet var også gjest i Debatten på NRK1. Han innrømmer at man kan stille spørsmål ved plassbegrensningen.

– Det er et skjønnsmessig tall. Nå er det slik at regjeringen har bedt oss se nærmere på dette med arealutnyttelse og antall. Jeg tror det er helt riktig at det går an å finne mer treffsikre tiltak enn dette.

Kan åpne for flere

Teateret har premiere på stykket «Brannen» på hovedscenen lørdag. Med de nye reglene kan de bare fylle rundt en fjerdedel av salen.

Nå håper Seltun på flere lettelser, slik at flest mulig kan få med seg stykket.

– Det har vært strevsomt at det ikke differensieres mellom små og store saler. Vi er ettervhert blitt gode på å håndtere smittevern og store publikumsmengder, sier han.

Og han kan bli hørt allerede neste uke. På dagens pressekonferanse sa kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) at de jobber med løsninger for å tilpasse reglene etter størrelsen på lokalene.

– Vi kommer tilbake til dette, forhåpentligvis allerede neste uke, sier hun.

Gjestedommar TIX i program 8 av Stjernekamp

Andreas "Tix" Haukeland er blant artistene som nå utsetter konserter.

Foto: JULIA MARIE NAGLESTAD

Utsetter konserter

Kort tid etter regjeringas pressekonferanse avlyste flere artister planlagte konserter framover.

Blant annet melder Tix at han utsetter helgas planlagte konserter til januar 2023, ifølge VG. Han skulle ha konsert i Oslo spektrum, som har plass til nesten 10.000.

Og Vazelina Bilopphøggers ser seg nødt til å utsette avskjedskonserter for tredje gang.

– Som vi alle veit, har vi itt’no valg denni’ gongen heller, sier Eldar Vågan i en epost til NTB.

Bandet tar farvel med fansen på turneen «40 år med vondt brenn'vin», og skulle spille de tre siste konsertene i Oslo spektrum alt i 2020. Nå blir konsertene utsatt til oktober, ifølge Vågan.

Venstre-leder skuffet

Venstreleiar Guri Melby

Venstre-lederen mener reglene for kulturlivet fremdeles er for strenge.

Foto: Torstein Bøe

Venstre-leder Guri Melby mener regjeringa burde åpna opp enda mer:

– Vi er skuffet over at det fremdeles er rigide maksgrenser på arrangementer, sier hun.

– Nå må regjeringen raskt offentliggjøre grunnlaget for at utelivet og kulturen fremdeles må leve med sterke begrensninger på muligheten til å holde folk i arbeid, gi oss opplevelser og tjene penger.