Hopp til innhold

Nye koronatiltak: Skjenking til klokken 23.00

Jonas Gahr Støre og regjeringen letter på koronarestriksjonene.

Pressekonferense om koronasituasjonen

Regjeringen la torsdag frem nye lettelser i koronatiltakene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Under kveldens pressekonferanse kom regjeringen med en rekke nye tiltak som gjelder fremover. De nye reglene gjelder fra fredag.

– I dag kan vi lette på mange av de tiltakene som kom for fire uker siden, innledet statsminister Jonas Gahr Støre pressekonferansen med.

– Vi åpner nå for servering av alkohol, men med skjenkestopp klokken 23.00. Serveringen av alkohol skal skje ved bordene, siden dette bidrar til mindre bevegelse blant gjestene og sikrer smittevernet, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

Dette er hovedpunktene i tiltakene:

  • Skjenking frem til klokken 23.00

  • Regjeringen innfører grønt nivå på videregående skoler, kommunene må gjøre egne vurderinger.

  • Opphever det nasjonale kravet om gult nivå i skoler og barnehager.

  • Maks 200 personer på innendørs offentlige arrangementer med henviste sitteplasser.

  • Legger blant annet om karantenereglene slik at testing kan erstatte karantene i større grad. Dette gjelder i hovedsak øvrige nærkontakter.

  • Fortsatt hjemmekontor.

Tiltakene skal vurderes igjen tidlig i februar.

Vurderer koronasertifikat på serveringssteder

Regjeringen har gitt Helsedirektoratet og FHI i oppdrag å vurdere konkrete forslag til forskrift om hvordan koronasertifikat kan tas i bruk. Dette gjelder på arrangementer og serveringssteder.

– Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte. Derfor vil vi vurdere dette når det blir mulig å lette ytterligere på tiltakene. Det blir ikke innført strengere forskriftsfestede smitteverntiltak for uvaksinerte enn vaksinerte nå, sier Kjerkol.

Nedgang i innlagte

Torsdag var 243 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 21 pasienter fra dagen før.

Torsdagens tall er det laveste siden fredag 26. november da 221 koronapasienter var innlagt, ifølge tall fra Helsedirektoratet.

Slik reagerer opposisjonen

Partileder Guri Melby i Venstre sier i en pressemelding at hun gleder seg på vegne av barn og unge som igjen får et tilnærmet normalt skole- og friluftsliv. Venstre er også glade for at skjenkestoppen oppheves og at studenter igjen kan komme tilbake til undervisningsstedene.

Men Melby er ikke udelt glad:

Vi er skuffet over at det fremdeles er rigide maksgrenser på arrangementer. Nå må regjeringen raskt offentliggjøre grunnlaget for at utelivet og kulturen fremdeles må leve med sterke begrensninger på muligheten til å holde folk i arbeid, gi oss opplevelser og tjene penger.

Partileder Olaug Bollestad i KrF støtter Venstres glede på vegne av barn og unge, men er bekymret for at det blir strengere tiltak for barn enn for voksne blant annet gjennom skrotingen av nasjonal skjenkestopp.

Dette er en uklarhet jeg er fryktelig skuffet over. Konsekvensen kan være at alkoholen blir prioritert foran barn i kommunene, skriver Bollestad i en pressemelding.

Høyres Tone Wilhelmsen Trøen sier i en pressemelding at partiet er glad for at regjeringen letter på noen av tiltakene fra de siste fire ukene, og understreker at det er viktig at tempoet holdes høyt.

– Det er viktig å gjøre grundige vurderinger av hvilken risiko vi skal akseptere og hvordan vi kan åpne opp samfunnet igjen. Jeg tror likevel mange etterlyser en debatt om hvor mye smitte vi tåler i samfunnet, og synes at det er lenge å vente helt til april på regjeringens varslede langsiktige strategi, sier Wilhelmsen i pressemeldingen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ