Mona kuttet brød – gikk ned 42 kg

En junidag i 2010 fikk Mona Hansen fra Lørenskog nok. Etter utallige mislykkede slankekurer fant hun endelig noe som virker for henne.

Mona Hansen før og etter lavkarbokur

Mona Hansen før og etter lavkarbokur: 42 kilo forsvant på kort tid og hun holder vekta.

Foto: Mona Hansen/privat/Kjersti Bergstrøm

Mona Hansen (45) fra Lørenskog er en av dem som har klart å legge om kosten og nå målet om bedre helse og lavere vekt.

– Da jeg først klarte å endre kostholdet, fulgte bare alt det andre positive etter, sier hun fornøyd – 42 kg lettere enn da hun tok beslutningen om å prøve en aller siste kur.

– Jeg hadde egentlig gitt opp etter mange mislykkede kurer. Jeg trodde jeg hadde prøvd alt. Men, en venninne inspirerte meg. Jeg tenkte at jeg jo kunne prøve, bare for å bevise at det var umulig for meg. Datoen var 14. juni, jeg glemmer det aldri!

Mona Hansen

Mona i jobbantrekk.

Mona med røyk

Før-bildet av Mona - den gang hun lå mest på sofaen etter jobb.

Foto: privat

Mona jobber som negledesigner på Kalbakken i Oslo. Hun er nett og liten i skikkelsen, i svart og rosa jobbantrekk.

Monas eventyr

Hun viser meg førbildet av seg selv: En ganske rund dame med dobbelthaker og røyk i munnviken, godt tilbakelent i sofaen. Det er under to år siden,

Få dager etter at bildet var tatt, la hun om kostholdet dramatisk. Hun kastet ut brød, ris, pasta, poteter, frukt, juice og cola.

– Det er det lureste jeg har gjort, smiler hun.

Hun gikk ned fra størrelse 48 til 34/36 på ett år. Og syns nå det er moro å kjøpe klær. Ofte kommer hun hjem med flere fargevarianter av samme plagg.

– Det er så moro med farger. Før gikk det mest i «usynslighetsfargen» svart.

Sofaen knakk

Monas erfaring før lavkarbo-omleggingen var som så mange andre jo-jo-slankere: Pulver-dietter, hurtigsupper, fettfattig og kalorifattig mat.

– Dette fungerte i maks et par uker, før jeg ble helt sprø og kastet meg over alt det jeg hadde måttet unnvære. Som regel startet jeg slankingen på mandager, og gikk ned noen få kilo. Men etter en liten stund sprakk jeg, og så kom de kiloene tilbake – pluss noen til.

På grunn av overvekten så ble det ofte til at Mona la seg på sofaen etter jobb, spiste og røyket, uten overskudd til noe som helst. Det resulterte også i at humøret forsvant.

– Sofaen knakk rett og slett sammen en gang jeg lå foran tv og strakte meg etter en cola, ler Mona med galgenhumor.

Hadde gitt opp

Mona Hansen

Mona Hansen - Halvveis mot målet.

Foto: Mona Hansen/privat

Hun følte at hun hadde prøvd alle mulige slankekurer, uten oppløftende resultater.

Men i mai 2010 sperret hun opp øynene da en kunde kom innom salongen. Hun hadde vært innom en måned tidligere, og Mona så en enorm forskjell.

– Det glapp ut av meg: Unnskyld at jeg spør, men var ikke du utrolig mye større før? Heldigvis ble hun glad for kommentaren min, og fortalte at hun hadde startet på lavkarbo.

Rett etter jobb sjekket Mona mer om lavkarbo på nettet og regnet ut BMI. Beskjeden hun fikk var at hun var "ekstremt overvektig", og at hun ville ha godt av å gå ned 26 kilo.

– Da tenkte jeg at de ikke kunne skade å prøve dette i en uke. Hvis jeg da gikk ned i vekt, så skulle jeg fortsette med det. Og dersom ingenting skjedde – hadde jeg i hvert fall prøvd.

Mandag 14. juni hadde hun fri fra jobb, og satte i gang. Tømte kjøleskapet for usunn mat, og kjøpte inn lavkarbomat i mengder. Det gikk i noen ferdigretter, lavkarbobrød, syltetøy uten sukker og lavkarbo-sjokolade. Pluss masse egg, ost, kjøtt og grønnsaker.

3,7 ned første uka

Mona Hansen

Mona etter 23 kg vekttap - debut i tights.

Foto: Mona Hansen/privat

– Uken etter var jeg utrolig spent idet jeg gikk på vekten. Til min store fornøyelse og overraskelse hadde jeg gått ned 3,7 kg. Da var det jo bare å fortsette!

Uken etter hadde jeg gått ned 6,2 kg totalt.

– Da var det jo ikke noe å lure på lenger, smiler hun fornøyd.

Dette fungerte faktisk, og i tillegg hadde hun ikke slitt med savn og abstinenser i det hele tatt.

Etter 3 måneder hadde hun gått ned 18 kg. Etter 5 måneder sa vekta minus 23 kg.

– Det gikk ikke alltid like raskt. De ukene hvor vekta ikke viste nedgang, målte jeg livvidden, og den hadde minsket likevel.

Men kiloene fortsatte å gli av, også etter at Mona lille julaften 2010 hadde nådd målet sitt på minus 26 kilo. Da var det gått 6 måneder og 9 dager.

Livvidden hadde minket med 40 centimeter!

Lavkarbo kan være usunt

Rune Blomhoff

Professor Rune Blomhoff har vært med på å utforme norske kostholdsråd.

Foto: Kim Jansson

Ekspertene strides om lavkarbo er løsningen, eller et nytt problem.

Professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo har vært med på å uforme de nye offisielle norske kostholdsrådene .

Han sier at det er ingen tvil om at lavkarbo kan være en effektiv slankekur for mange mennesker. Årsaken er at det totale kaloriinntaket går ned, og at man dermed går ned i vekt.

Blomhoff påpeker at det viktige spørsmålet er om dette kostholdet er skadelig på kort eller lang sikt, til tross for at mange går ned i vekt. Han mener at de fleste nok vil tåle et slikt kosthold på kort sikt, men noen få kan få ganske kraftige uheldige endringer i blodlipider og andre helseparametre.

– På lang sikt vil dette kostholdet mest sannsynlig gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer for de aller fleste, advarer han.

I stedet anbefaler Blomhoff et kaloriredusert kosthold som følger kostrådene, kombinert med økt fysisk aktivitet som den sunneste måten å slanke seg på for de fleste.

– Dette kan nok være vanskeligere å følge enn en lavkarbodiett for mange, men på lang sikt vil det være det sunneste, understreker Blomhoff.

Ingen utskeielser for Mona

Mona Hansen

Mona Hansen - ny, slank og i knallform.

Foto: Kjersti Bergstrøm/Grorud Fotosenter

Raske karbohydrater i sukker, lyst brød og pasta rører hun ikke. Mona skeier meget sjelden ut, og aldri i store mengder. Og aldri det første halvåret.

– Det var bare ikke aktuelt. Mitt liv forbedret seg så radikalt, at jeg ikke lenger blir fristet av ting som wienerbrød og vanlig sjokolade, sier hun.

Ved å holde fast på det endrede kostholdet, fortsatte Mona å gå ned - badevekta viste at ytterligere 16 kg forsvant det neste halvåret.

Nå når vekta er der hun ønsker, har hun unngått fella der de fleste mislykkede slankere havner: Hun har ikke vendt tilbake til gamle uvaner.

Mona har gått inn i sin nye tilværelse med liv, lyst og en enorm energi. Hun ønsker å dele sine erfaringer og hjelpe andre.

Mens hun steller neglene til en kunde, forteller hun at hun er så bitt av basillen at hun startet sin egen lavkarboblogg med figurvennlige oppskrifter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Får kjeft

Mona har klart å holde den nye vekten ved gradvis å introdusere NOE mer (ikke MYE mer) karbohydrater i kostholdet, men hun innser at hun må holde seg til lavkarbo i mange år for ikke å gå opp igjen.

Det første året holdt hun seg under 25 gram karbohydrater pr dag, og dermed forsvant sultfølelsen.

Mona Hansen

Mona Hansen sier hun aldri skal tilbake til et liv med potetgull og cola på sofaen.

Foto: Kjersti Bergstrøm/Grorud Fotosenter

– Jeg spiser fortsatt lavkarbo, men noe vanlig innimellom som i selskaper og slikt – men ikke HVER dag, understreker hun.

Det siste gjør hun egentlig mest for å unngå mas.

Mange har et veldig aggressivt forhold til ordet lavkarbo, erfarer Mona. Hun får mye kjeft for vektnedgangen, de sier at hun er blitt altfor tynn.

– Men det har jeg ikke. Jeg veier det samme nå som da jeg var ungjente. Det ligger nok noe misunnelse bak, tror hun.

– Min ferd med å gå ned i vekt har vært en strålende og artig opplevelse. Det eneste som har vært litt slitsomt, har vært å tygge så mye, og det klager jeg ikke over. Jeg har kost meg med god mat til alle døgnets tider, og likevel blitt slankere, smiler hun.