Hopp til innhold

Kristine (41) debuterer som jeger

Stadig flere kvinner blir jegere, og i fjor besto over 500 kvinner jegerprøven i Oslo og Akershus. En av dem er Kristine Ruud - tobarnsmor, helsesøster og hundeeier.

Kristine Ruud med hagle på skytebanen

Kristine Ruud fra Asker er debutant på jakt i år. Da gjelder det å øve opp skyteferdigheten. Her er hun på leirduebanen til Asker jeger og fiskeforening.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

I Asker jeger- og fiskeforening har andelen kvinner som deltar på jegerprøvekurs økt sterkt. Nylig ble det holdt et kurs hvor nesten halvparten av deltakerne var kvinner. Flere av dem har lært seg å skyte, skaffet våpen og er klare for høstjakta.

– Det er veldig moro at jentene stømmer til kursene og viser interesse for jakt, sier kursleder Per-Ola Søsveen. Nå håper han bare at de omsetter kunnskapen i praktisk jakt.

Egen dameskyting

Kristine Ruud og Fred Olsen under skytetrening

Fred Olsen er en erfaren jeger som deler sine kunnskaper med nye jegerspirer.

Foto: Signe Karin Hotvedt, NRK

Nøkkelen til vellykket jakt ligger i å være en god skytter. På Olledalen skytebane i Asker har 20-30 kvinner møtt opp til egne damekvelder hvor ferdigheten med hagla skal øves inn.

Hver onsdag er leirduebanen forbeholdt kvinner. De får instruksjon av erfarne jegere som ikke legger skjul på at de liker at det kommer flere jenter.

Kristine Ruud (41) er debutant av året, og gleder seg veldig til jaktstart. For henne startet det med at hun fikk fuglehunden Messi.

– Jeg kom inn i et flott jakthundmiljø, og det ga mersmak. Først og fremst er det samarbeidet med bikkja som gjorde at jeg fikk lyst til å begynne med jakt. Jeg har lyst til å se hvor god han kan bli, og når han gjør det bra, må jeg jo følge opp.

Felling ikke viktigst

Else Bergset med hagla

For Else Bergset er jakta årets sosiale høydepunkt.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK
Toril Weum Ekjord på rypejakt på Blefjell

Toril Weum Ekjord på rypejakt på Blefjell

Foto: privat
Torill Weum Ekjord på elgjakt

Den første elgen er et minne som ikke blekner så lett, sier Ekjord.

Foto: privat

Nå har hun kjøpt seg hagle, og på leirduebanen har hun fått instruksjon og øvelse i å treffe.

– Jeg har vel bare rundt 50 i treffprosent hittil. Felling er ikke det viktigste for meg, sier hun.

Else Bergset er 81 år og har jaktet i 25 år. Hun startet i voksen alder og har siden vært i miljøet ukentlig. Høstjakta er årets høydepunkt for henne.

Bergset synes det er hyggelig at det strømmer flere jenter til, for da hun startet var det langt melllom kvinnene i grønt. Nå sitter hun i bua på skytebanen og selger haglpatroner til skytterne, og gleder seg over rekrutteringen.

Rekreasjon i skogen

Blant kvinnene som skal trene, er Toril Weum Ekjord (58). Hun trives både på leirduebanen og riflebanen. Årets jakt blir hennes ellevte, og hun kan føre to elger og fire rådyr på fellingslista.

– Naturopplevelsen er det viktigste for meg, ikke antallet treff. Jeg tror at jenter er flinkere enn gutta til å vite når de skal holde igjen skuddet, sier Ekjord.

– Det beste jeg vet er å gå i skogen eller på fjellet med mine to strihårete vorstehere. Da tømmes hodet, og jeg opplever total ro, sier hun.

Akershus har flest jegere

Ved årsskiftet var 456 000 menn og kvinner registert som jegere. Antallet kvinner i Jegerregisteret øker jevnt, og ved utgangen av jaktåret 2012/2013 var det oppført 55 100 kvinner i registeret.

Mens nesten hver femte mann er registert i Jegerregisteret, har fortsatt bare 3 av 100 kvinner navnet sitt der.

Blant fylkene er det Akershus som topper statistikken med 18 400 personer som betalte jegeravgift, fulgt av Sør-Trøndelag med 15 100 jegere.

Inngangsbilletten

Jegerprøven har vært et krav for å bli registrert jeger siden 1986, og årlig består rundt 12 000 personer denne opplæringen.

Kristine Ruud med hagle

Kristine Ruud fra Asker gleder seg til å prøve seg med hagla etter 10. september.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Siden 2008 har andelen kvinnelige jegere økt med 22 prosent, mens økningen for menn bare er på sju prosent.

500 nye kvinnelige jegere

Flest jegerprøver avlegges årlig i Oslo og Akershus. I fjor besto 251 kvinner denne prøven i Oslo, og like mange i Akershus. (Se tall for hele landet nederst i artikkelen)

Flere av jentene som møttes på jegerprøvekurset i Asker har allerede bestemt seg for å dra på jakt sammen denne høsten. Kristine Ruud har kjøpt jaktkort til et skogsterreng i Kjekstadmarka i Asker, ikke langt fra der hun bor. Den nye hagla står klar, planene er lagt.

– Jeg gleder meg veldig til fine dager i skogen med Messi. Og neste år er planen å dra på rypejakt på Finnmarksvidda, sier Ruud.