Hopp til innhold

Nye virusvarianter sprer seg

Nye versjoner av koronaviruset, vil trolig bli dominerende i Norge i løpet av vinteren. Variantene BQ. 1.1 og BA. 2 rekombinant XBB, har allerede fått fotfeste i Oslo-området.

omikron-virus

Nye varianter av koronaviruset truer blir trolig dominerende i Norge i løpet av vinteren.

Koronaviruset utvikler seg i et urovekkende høyt tempo. Den siste tiden har omikron-varianten BA. 5 vært dominerende i Norge. Nå truer etterkommerne med å overta virus-tronen. Blir du smittet senere i vinter, er det trolig disse du vil stifte et nærmere bekjentskap med.

Are Stuwitz Berg, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet

Avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet.

Foto: Torstein Bøe

Det ser ut til nye undervarianter vil ta over også i Norge. Vi følger utviklingen av nye varianter tett, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet.

De nye variantene har rukket å bli dominerende i USA på rekordtid, og Verdens helseorganisasjon har satt en rekke av omikron-utgavene på sin overvåkingsliste.

– Gir ikke mer alvorlig sykdom

Ifølge FHIs ukerapport, er det den såkalte BQ. 1.1 varianten som nå sprer seg raskest, spesielt i Oslo. Denne versjonen av viruset har vist seg å kunne omgå immunforsvaret bedre enn tidligere varianter.

Vaksinene har sannsynligvis enda dårligere effekt på denne varianten. Hva kan FHI si om eventuelle konsekvenser, dersom denne overtar her i Norge i vinter?

Det er virusets evne til å forårsake alvorlig sykdom som vi følger spesielt nøye med på. Det er foreløpig ingenting som tyder på at BQ. 1 eller undervarianter gir mer alvorlig sykdom enn omikron BA. 5, sier Stuwitz Berg.

Les også: Kommuneleger: – Vil ikke ta ny vaksinedose selv

Koronavaksine på Sluppen Vaksinesenter i Trondheim
Koronavaksine på Sluppen Vaksinesenter i Trondheim

– Kan forvente flere smittede

Også varianten BA. 2 rekombinant XBB, er på fremmarsj i Oslo-området. Dette er en hybrid, som har genetisk materiale fra to tidligere varianter. Den har skapt bekymring i Singapore, der den raskt ble dominerende.

Begge de nye omikron-versjonene har mutasjoner i piggproteinet, som gjør det vanskeligere for immunsystemet å gjenkjenne, og nøytralisere viruset. Dermed blir viruset bedre i stand til å infisere mennesker, til tross for tidligere gjennomgått sykdom eller vaksine.

Skal du ta en oppfriskningsdose av vaksinen i vinter?

En stor undersøkelse av effekten de nye boostervaksinene, viste at de beskytter godt mot omikronvariantene som har vært dominerende til nå. Hvor effektive de er mot nye BQ. 1.1 er ennå uklart, men dens nære slektskap til BA. 5 kan virke i boosterens favør.

Dersom denne overtar etter omikron BA. 5 som dominerer nå, kan vi forvente flere smittede, men de som er anbefalt å ta en oppfriskningsdose nå i høst vil ha god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom er i mindre grad påvirket av endringer i viruset, sier Stuwitz Berg.

Les også: Stor undersøkelse: Nye vaksiner har god effekt

BioNTech-Pfizer vaksine
BioNTech-Pfizer vaksine