Hopp til innhold

Mener drapssiktet var utilregnelig

Espen Andersen Bråthen er siktet for å ha skutt etter folk med pil og bue og drept fem personer med stikkvåpen på Kongsberg i oktober 2021. Ifølge rettspsykiaterne har siktede en psykisk lidelse som gjør at han trolig ikke kan straffes med fengsel for drapshandlingene.

Kongsberg 5 drept med pil og bue. Skyting

Fem mennesker ble drept og tre skadet da en mann skjøt med pil og bue og stakk med kniv på Kongsberg den 13. oktober 2021.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Det kommer fram i rapporten fra de psykiatrisk sakkyndige. Rapporten ble oversendt til påtalemyndigheten onsdag denne uken.

Politiet ønsker ikke å gi detaljert informasjon om innholdet i rapporten, men skriver i en pressemelding:

«Dersom retten kommer til at det er tvil om siktedes tilregnelighet, kan han dømmes til tvunget psykisk helsevern men ikke dømmes til tidsbestemt fengselsstraff eller forvaring».

Politiinspektør Odd Skei Kostveit i Sør-Øst politidistrikt.

Politiinspektør Odd Skei Kostveit etterforsker Kongsbergsaken.

Foto: Vilde Jagland / NRK

– Innholdet i rapporten vil bli lagt fram under hovedforhandlingen, som er offentlig. Vi vil ikke gå inn på det på forhånd. Vi ønsker det skal komme fram slik det gjør i en hovedforhandling, med de sakkyndige til stede, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit.

Det er retten som tar endelig stilling til om Bråthen var utilregnelig under handlingene.

Psykiaterne Harald Brauer, Helge Haugerud og psykologspesialist Knut-Petter Langlo har gjennomført vurderingen av Espen Andersen Bråthen.

De hadde opprinnelig en frist til 1. februar, men fikk en utsettelse på grunn av sakens omfang.

Fem mennesker ble drept og tre skadet da en mann skjøt med pil og bue og stakk med kniv på Kongsberg den 13. oktober 2021. Espen Andersen Bråthen (37) er siktet i saken.

Sykdom var tidlig en hypotese

Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene i Kongsberg

Espen Andersen Bråthen er siktet for kongsbergdrapene.

Politiet gikk bredt ut for å kartlegge Bråthens motiv. I starten av etterforskningen utelukket de ikke at det var snakk om en terrorhandling.

PSTs kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl fortalte kort tid etter drapene at sikkerhetstjenesten ble varslet om Bråthen tidlig.

– Vi ble kjent med ham i 2015, den gangen med tips om en sårbar person som kanskje var i ferd med å radikaliseres. Han hadde konvertert til islam, det var første tipset vi fikk, sa Haugstøyl.

Etter kort tid ble hypotesen om terror svekket. Politiet mente i stedet sykdom var hovedårsaken til drapene.

En tidlig psykiatrisk undersøkelse av Bråthen etter drapshandlingene pekte på at han kan ha lidd av vrangforestillinger.

Trodde han ville bli gjenfødt

Bråthen har vært formelt fengslet siden drapene, og han har vært tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus.

Han begjærte seg løslatt under et fengslingsmøte 2. februar i Buskerud tingrett.

Ifølge Laagendalsposten forklarte Bråthen at han angrer og erkjenner straffskyld. Han forklarte videre at han skulle ut og drepe, og han trodde han ville bli gjenfødt.

Avisen skriver at det ble nedsatt referatforbud fra fengslingsmøtet, men at det delvis er opphevet.

– Alvorlig psykisk lidelse

Psykologspesialist ph.d Pål Grøndahl har fulgt med på saken.

Psykolog Pål Grøndahl

Psykologspesialist Pål Grøndahl mener rapporten indikerer en alvorlig psykisk lidelse.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

– Rapporten indikerer at gjerningsmannen lider av en alvorlig psykisk lidelse, trolig en psykotisk lidelse. Denne assosieres med vrangforestillinger, sier Grøndahl.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og vil ikke kommentere direkte på gjerningsmannens diagnose.

Dersom gjerningsmannen ikke kan straffes med fengsel for sine handlinger, håper Grøndahl at vi kan ha tillit til systemet. Han påpeker at det er bra vi bor i en rettsstat som ikke straffer syke mennesker. Samtidig understreker han at det er en bred og vanskelig diskusjon hvilken reaksjon man da skal gi psykisk syke mennesker.

– Jeg håper vi kan ha en tillit til at denne mannen da blir tatt hånd om ganske lenge. Jeg håper han blir det. Jeg håper vi ikke er så naive at vi etter veldig kort tid tenker han er klar for å rehabiliteres i et samfunn som egentlig er veldig redd for deg.

– Det er ikke godt for samfunnet, og ikke godt for vedkommende selv. Jeg er redd vi er naive når vi legger ned døgnplasser hvor folk burde vært mye lengre tid enn det man tillater i dag.

Rettssaken starter i mai

Rettssaken etter kongsbergdrapene starter 11. mai. Det er satt av 28 dager til saken.

Buskerud tingrett opplyser at rettssaken er forhåndsberammet, og at de ikke har mottatt tiltalen ennå.

Rettssaken vil gå i Hokksund tingrett.

Lys og bamser i Kongsberg etter drap.

Drapene i Kongsberg rystet lokalsamfunnet.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK