Inspiria tomme for solformørkelsesbriller

Interessen for å få med seg fredagens solformørkelse er så stor at vitensenteret Inspiria i Sarpsborg har gått tom for briller. Men meteorologene tror det hele blir spolert av dårlig vær.

Roger Eide og Therese Lande Patrick ved Inspiria

Astrofysiker Roger Eide og markedsrådgiver Therese Lande Patrick ved Inspiria i Sarpsborg.

Foto: Anders Winlund/NRK

– Det har vært veldig stor interesse for disse brillene hos oss. Vi har solgt noen tusen, men kunne solgt ganske mange flere. Det er visstnok tomt overalt nå, sier markedsrådgiver Therese Lande Patrick ved Inspiria.

Hun forteller at vitensenteret fikk siste ladning med briller før helgen, og de har ikke mulighet til å få inn flere før solformørkelsen er et faktum fredag.

Astrofysiker Roger Eide skal holde foredrag ved vitensenteret på fredag, og gleder seg stort til å oppleve solformørkelsen.

– Solen er jo vanligvis en lysende skive som det ikke er så interessant å se på. Men dette blir en fantastisk opplevelse, særlig i de områdene hvor solformørkelsen blir total, forteller han.

Solformørkelse

Slik ser en total solformørkelse ut.

Foto: Stein Lihall / SCANPIX

Skyene dekker

Men statsmeteorolog Øyvind Johnsen sier at det er små muligheter for folk i Østfold til å få med seg solformørkelsen.

– Det er mange som spør om dette. Foreløpig er det relativt lite håp for disse områdene. Det er nedbør som kommer inn allerede sent torsdag kveld og skyene dekker nok storparten av formiddagen. Det ser ikke lyst ut, sier han.

Selv med skydekke, så vil man ikke fornemme at skjer noe?

– Jo, et sted mellom halv ti og tolv er det mulig at det vil bli litt skumringspreg. Men man bør kanskje reise til et annet sted lenger nord i landet, sier han.

Les også:

NRK sender

Har du ikke mulighet til å reise nordover for å få med deg solformørkelsen kan du få med deg det hele direkte på nettsidene til NRK.

NRK skal sende to timer direktesendt TV fra Longyearbyen under solformørkelsen fra klokka 10. Hele formørkelsen vil også sendes på nett-TV for hele verden.

Og det blir lenge å vente til neste solformørkelse i Norge. Den inntreffer i 2061. Også da er det på Svalbard formørkelsen blir total.