Tar 25.000 per natt for å se solformørkelsen

Fulle hoteller og enda fullere fly gjør at folket i Longyearbyen kan tjene store penger på solformørkelsen i mars.

Solformørkelse

20. mars blir det total solformørkelse på Svalbard. Dette bildet er fra den totale solformørkelsen i Tokyo i 2009.

Foto: NAOJ / AFP

Elisabeth og Stein-Ove Johannessen

Elisabeth Leinan Johannessen og Stein-Ove Skilbrei Johannessen skal bo hos noen venner dersom de får leid ut huset sitt i mars. Og skal selvfølgelig gi vennene en bit av utleie-kaka.

Foto: Privat

– Dette er jo en helt spesiell hendelse, og folk som er interessert i solformørkelsen er jo villig til å betale for å bo her, sier Stein-Ove Skilbrei Johannessen til NRK.

20. mars kan du oppleve en total solformørkelse på Svalbard. Sist vi opplevde en total solformørkelse i Norge var i 1954. Neste gang blir i 2061. I 2008 kunne man se en total solformørkelse dersom man fløy over Svalbard.

Allerede i 2011 kunne NRK fortelle at de fleste hotellrommene i Longyearbyen allerede var booket.

25.000 kroner

– Nylig ble en del senger på Spitsbergen Guesthouse frigjort. Men bortsett fra det er det ingenting ledig. Vi vet at mange kommer hit uten å ha noen plass å bo, sier Ronny Brunvoll, reiselivssjef i Visit Svalbard til NRK.

Det har Stein-Ove Skilbrei Johannessen og resten av lokalbefolkningen på øya å utnytte. Familien hans tar 25.000 kroner per natt for huset deres i Longyearbyen, via nettsiden Airbnb.

Og de er ikke de eneste. Det ligger 15 utleiesteder i Longyearbyen ute på Airbnb, de fleste med en døgnpris på rundt 20.000 kroner.

– Nei jeg har ikke dårlig samvittighet for det. Vi har jo et stort hus med åtte sengeplasser, og ønsker å leie ut til en større gruppe. Får vi fylt huset, blir det jo billigere per person enn dersom de skulle tatt inn på et hotell, sier Johannessen.

Reiselivssjefen er bekymret

Sysselmannen sendte mandag ut et informasjonsskriv med råd til dem som skal reise oppover i mars. her skriver de blant annet at folk må huske klær som tåler vær og vind.

– Vi frykter at de tilreisende som kommer hit i forbindelse med solformørkelsen ikke er av den vanlige typen Svalbard-turister. De som vanligvis kommer hit har satt seg godt inn i hva de har i vente, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

– Vi risikerer å få 25 minusgrader og kuling. Da er du nødt til å ha gode nok klær, og aller helst en plass å bo, sier han, og understreker at en del av de tilreisende skal forlate Svalbard igjen på kvelden etter solformørkelsen.

Hva kan de som ikke har et sted å bo gjøre, dersom de må være der over natta?

– Campingplassen er jo åpen, så det går an å bo i telt, men da må du vite hva du gjør.