Hopp til innhold

– Vi kan få solformørkelse og nordlys på samme tid

20. mars får folk i Norge oppleve den største solformørkelsen på 60 år. På Svalbard blir den total.

Pål Brekke

Pål Brekke holder kurs for studenter og fastboende på Svalbard i ukene fram mot solformørkelsen. Det handler om hvordan sola påvirker jorda, og omhandler både nordlys og solformørkelser.

Foto: Anja Strømme

– Noe av det unike med Svalbard er at vi kan se dagnordlyset. Dersom noen klarer å ta bildet av dette nordlyset sammen med formørkelsen vil det være bilder som aldri er tatt før, sier solforsker Pål Brekke, som jobber ved Norsk Romsenter.

60 år siden sist

Fredag 20. mars vil hele Norge få oppleve en nær total solformørkelse for første gang siden 1954. På Fastlands-Norge vil månen dekke mellom 90 og 95 prosent av solskiva.

I Longyearbyen på Svalbard blir det en total solformørkelse i tre minutter. Det eneste andre bebodde stedet på kloden hvor formørkelsen blir total er Færøyene. Det gjør formørkelsen ekstra eksklusiv.

– Det er langt å reise til Longyearbyen for de fleste, og det er få tilgjengelige hotellrom, sier Brekke.

«Utsolgt» solformørkelse

Allerede i 2007 var alle tilgjengelige hotellrom i Longyearbyen bortbestilt til solformørkelsen. Innbyggere i Longyearbyen leier ut leiligheter og hus for opp mot 25.000 i døgnet.

Se video fra formørkelsen i 1954:

Solformørkelsen i 1954

Én til flere ganger i året vil det være en solformørkelse ett eller annet sted på kloden. Dette skjer når månen kommer mellom sola og jorda.

– Størrelsesforholdet mellom sola og månnen sammen med avstanden mellom månen og sola skaper en rar symmetri, der månen kan skygge over hele solskiven, sier Brekke.

Men siden månens bane går i et annet plan enn jordas, så passerer månen ofte enten over eller under sola.

I månens skygge

Det er når månens skygge når helt ned til jorda, at vi får en solformørkelse. Der månen kaster skygge er formørkelsen total, mens man får en delvis formørkelse ved utkanten av skyggen.

20. mars vil måneskyggen gå i et belte fra Atlanterhavet og opp til Nordpolen, og passere Færøyene og Svalbard som de eneste bebodde stedene.

Solformørkelse

Bildet viser en total solformørkelse sett fra Japan i 2009.

Foto: NAOJ / AFP

Selv om solformørkelsen vil bli en spektakulær opplevelse over hele Norge, sier Brekke at forskjellen mellom fastlandet og Svalbard bokstavelig talt blir som natt og dag.

– I Oslo vil bare ti prosent av solskiven vises, men det er nok til at det vil være et slags dagslys. Bare der formørkelsen er total vil du få den karakteristiske coronaen og få se stjernene titte fram rundt sola, sier han.

Lager solformørkelses-TV

NRK skal sende to timer direktesendt TV fra Longyearbyen under solformørkelsen fra klokka 10. Hele formørkelsen vil også sendes på nett-TV for hele verden.

Og det blir lenge å vente til neste solformørkelse i Norge. Den inntreffer i 2061. Også da er det på Svalbard formørkelsen blir total.