NRK Meny
Normal

Nå kan du bli detektiv hos Inspiria

Påsken er høytid for krim i Norge. Da trenger man også noen vaskeekte detektiver som kan hjelpe til med å løse mysterier.

Påsken er høytid for krim i Norge. Da trenger man også noen vaskeekte detektiver som kan hjelpe til med å løse mysterier.

Vitensenteret Inspiria i Sarpsborg har tatt påskekrimmen på alvor og startet opp detektivskole. Der får du prøve deg som detektivaspiranter i påsken.

– Det har skjedd en forbrytelse, så vi befinner oss rett og slett på et åsted, sier detektivekspert Daniel Syverstadlien.

Mystisk pulver

Karoline Dragvoll

Karoline jobber med å knekke den hemmelige koden på åstedet.

Foto: Beate Grøndahl/NRK

På krimlaben på Inspiria får du opplæring i alt fra å undersøke fingeravtrykk til å tegne fantomtegninger.

– Det er blant annet funnet et pulver på åstedet, som barna skal prøve å gjenkjenne gjennom et mikroskop, fortsetter Syverstadlien.

En av aspirantene som skjønte hvilket pulver hun skulle lete etter var sju år gamle Karoline Dragvoll.

– Det var forskjellige mønstre. Noen hadde store biter og andre hadde små, forklarer hun.

Lang utdannelse

Karoline Dragvoll

Karoline Dragvoll syntes det var gøy å jobbe som detektiv.

Foto: Beate Grøndahl/NRK

Klarer man de utfordringene man blir utsatt for, så blir man uteksaminert som en vaskeekte detektiv.

– Da får man et stempel av detektivekspertene og er sertifisert og godkjent som profesjonelle detektiver, sier detektiv Syverstadlien.

Hvilken bakgrunn har dere som detektiver selv?

– Vi har en lang utdannelse ved denne detektivskolen, det tok oss ganske mange timer å undersøke dette åstedet selv. Vi er eksperter på akkurat denne saken, smiler Mats-Henrik Syversen.

– Gøy

De to superdetektivene mener det er både viktig og spennende for barna å oppleve hvordan man kan jobbe på et åsted for å avsløre kriminelle.

– Det er også veldig spennende at barna her sitter og tegner fantomtegninger, og det er det faktisk folk som har som en jobb å gjøre. Det er mange som synes det er spennende å få vite.

Karoline Dragvoll syntes det var spennende å jobbe som detektiv.

– Det er gøy å prøve ting man ikke har gjort før. Å prøve noe nytt, sier Karoline, som forlot åstedet med riktig svar på alle oppgavene, og et bevis på at hun kan kalle seg detektiv.

Karoline Dragvoll

Karoline Dragvoll får beviset på at hun har gjennomført detektivskolen på Inspiria.

Foto: Beate Grøndahl/NRK

I morgen starter Superkrimmen!

Har du en detektiv i magen? Da kan du prøve deg på NRK Super sin Superkrim!

Mandag 30. mars er det endelig klart for årets Superkrim! I år er det vaktmann Zook som får i oppgave å løse mysteriene, men han står stadig fast og trenger derfor hjelp fra deg!

Hver morgen kommer en ny episode på nrksuper.no. Det er din oppgave å finne ut hvem av de tre mistenkte som er den skyldige. Du kan sende inn svaret ditt, og har du gjettet riktig, er du med i konkurransen om kule detektiv-premier!

Kl. 19.15 hver dag blir løsningen på mysteriet lagt ut på nrksuper.no.

Created by InfoDispatcher

I morgen starter Superkrimmen! Se en liten smakebit i denne videoen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.