Helene (31) fikk panikkanfall – trodde hun skulle dø

Helene Dyrbeck Møller (31) svimet av og slet med å ta inn oksygen. Hun trodde hun var i ferd med å dø, men det var psyken som sviket.

Helene Dyrbeck Møller

Helene Dyrbeck Møller ble forbanna da hun fikk høre at det var panikkanfall hun hadde opplevd. Hun trodde at hun kom til å dø.

Foto: Privat

Hun har alltid skjult angstproblemene for folk rundt seg. Nektet å fortelle at hun sliter.

– Alle i lokalsamfunnet kjenner meg som den supersosiale som smiler og er med på alt.

En tilfeldig kveld i mars begynte hun plutselig å skjelve. Møller følte seg lammet i ansiktet og hev etter oksygen uten å ta det skikkelig inn.

Helene Dyrbeck Møller

På verdensdagen for psykisk helse delte Helene Dyrbeck Møller sine tanker på sin private Facebook. Hun åpnet opp om sin psykiske sykdom for første gang.

Foto: Privat

– Hjertet dundret på. Jeg husker av en eller annen merkelig grunn at jeg prøvde å drikke vann, men det bare rant ut av munnen på meg.

Hun tok tak i telefonen, tastet inn nødnummeret og kastet telefonen til samboeren sin.

– Jeg lå i sofaen og fokuserte på å puste. Jeg lurte på om jeg kom til å dø så ung uten andre kroniske sykdommer, sier Møller, som til daglig jobber som helsesekretær i Hønefoss.

Ambulansearbeiderne fortalte at det var et kraftig panikkanfall hun hadde vært igjennom. Men Møller ble forbanna. Hun trodde ikke på det.

Åpnet opp for første gang

Søndag for litt over én uke siden delte 31-åringen sine tanker på Facebook. Hun åpnet opp om sin psykiske sykdom for første gang.

– Da jeg gikk i behandling hos psykolog bestemte jeg meg for én ting. Hvis jeg er sterk nok til å dele min historie på selve dagen for psykisk helse, så skal jeg gjøre det.

Ferske tall fra Helsedirektoratet viser at det i dag i gjennomsnitt er 59,9 dager ventetid hos spesialisthelsetjenesten, som eksempelvis på psykiatriske sykehus i Norge. Samme tall for i fjor var på 58,9.

Tall for private psykologer med avtale med det offentlige er ikke regnet med. Her er det enkelte steder lenger ventetid.

Psykiater Lars Lien sier det er vanskelig som pårørende å skjønne når psyken er som verst.

Lars Lien, leder Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rus og psykisk lidelse.

Psykiater Lars Lien.

Foto: Frøy Lode Wiig

– Det viktigste er å lytte og være til stede for de som har det vanskelig. Du skal ikke prøve å gi råd. La pasienten selv fortelle hvordan de opplever ting og ikke avbryt, sier Lien.

Han er glad for at folk deler sine historier, men skulle gjerne sett at behandlingstilbudet hadde vært bedre.

– Det er mange fortvilede mennesker som opplever at de kun står og venter.

Bønnfaller norske helseledere

Møller har fortsatt ikke vunnet kampen mot angst og psykiske utfordringer. Dagen etter at hun publiserte Facebook-innlegget inntraff nok et panikkanfall.

Hun håper folk bretter opp ermene og snakker mer om angst og depresjon.

– Jeg vil at andre mennesker skal forstå at det er håp.

Psykisk helse

Svært mange må vente flere uker, i verste fall måneder før de kan få hjelp av psykolog.

Illustrasjon: Ellen Karin Moen / NRK

Hun bønnfaller norske ledere, med makt innenfor helsefeltet, om å ta grep for å bedre livet til folk som sliter.

– Politikere lukker ørene og gjør ikke så mye med dette. Det er vi med diagnosene som må sette i gang med ett eller annet, sier Møller.