Hopp til innhold

Folkehelsa om corona-karantene: – Skaper unødig bekymring

Mandag innførte blodbanken i Oslo karantene for reisende som har vært på en flyplass i utlandet. Nå reagerer helsemyndighetene.

Person donerer blod ved Blodbanken på Ullevål sykehus i Oslo.

Blodbanken i Oslo får kritikk for å være unødvendig strenge med reisende som har vært på internasjonale flyplasser i utlandet.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Folkehelseinstituttet mener det ikke er grunn til bekymring i Norge. Likevel har Blodbanken i Oslo innført en karantene på fjorten dager for folk som har vært på internasjonale flyplasser i utlandet .

Det har fått norske helsemyndigheter til å reagere.

I en e-post som NRK har fått tilgang til skriver helsedirektoratet til alle landets blodbanker at de på bakgrunn av Blodbanken i Oslos 14-dagers karantene, på nytt har drøftet smittesituasjonen med folkehelseinstituttet (FHI).

Beskjeden fra FHI er krystallklar:

«Vi mener at Ullevål har innført unødvendig strenge restriksjoner».

I beskjeden gis det uttrykk for at karantenen, som er innført «på eget initiativ», har ført til en del henvendelser til direktoratet.

Folkehelsa er uenige i Blodbanken i Oslos vurdering om at det innebærer en risiko å ha vært på en internasjonal flyplass i utlandet.

«Vi tenker dette vil medføre unødig bekymring », står det i e-posten.

– Et bitte lite tiltak for trygghet

Vi er ikke ute etter å skape bekymring i det hele tatt, forteller Lise Sofie H. Nissen-Meyer, seksjonsleder for blodgivning i Blodbanken i Oslo.

Lise Sofie H. Nissen-Meyer, seksjonsleder for blodgivning ved Blodbanken på Ullevål sykehus i Oslo.

Lise Sofie H. Nissen-Meyer, seksjonsleder for blodgivning i blodbanken i Oslo innførte karantene for folk som har vært på internasjonale flyplasser i utlandet

Foto: Nadir Alam / NRK

Hun forteller at deres motiv kun er å være på den sikre siden.

– Vi synes det er et bitte lite tiltak som får oss til å føle oss tryggere på det blodet vi leverer.

Blodbanken i Oslo vil nå vurdere om de skal gå tilbake på karantenen.

Mens Blodbanken ved Sykehuset Østfold innfører samme karantene som i Oslo, har de fleste andre blodbankene NRK har vært i kontakt med valgt å ikke følge etter. Verken i Tromsø, Trondheim, Bergen eller Akershus innfører de en tilsvarende karantene.

Sendte sms til blodgivere

I sms-en som er sendt ut mandag morgen til blodgivere med time i løpet av de neste tre dagene står det:

«Kjære blodgiver. På grunn av at situasjonen rundt Coronaviruset er noe uavklart innfører vi som en ekstra sikkerhet en karantene på 14 dager for alle blodgivere som har vært på en internasjonal flyplass.»

Blodgivere som har vært på reise må vente i 14 dager før de får gi blod, slik at blodbanken ser at de ikke har blitt syke.

Sms sendt til blodgivere i Oslo 27.januar 2020 pg coronaviruset.

Denne sms-en ble sendt til blodgivere i Oslo mandag.

Foto: Skjermdump