Hopp til innhold

Blodbank innfører corona-karantene

Blodbanken i Oslo innfører 14 dagers karantene for alle blodgivere som har vært på en internasjonal flyplass i utlandet. Karantenen innføres som en ekstra sikkerhet under utbruddet av coronaviruset.

Blodgiver

Blodbanken er ikke bekymret for å gå tomme for blod selv om noen blodgivere må vente to ekstra uker med å gi.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet mener det ikke er grunn til bekymring i Norge. Likevel sendte Blodbanken i Oslo ut en sms til flere blodgivere mandag morgen.

I sms-en som er sendt ut til de med time i løpet av de neste tre dagene står det:

«Kjære blodgiver. På grunn av at situasjonen rundt Coronaviruset er noe uavklart innfører vi som en ekstra sikkerhet en karantene på 14 dager for alle blodgivere som har vært på en internasjonal flyplass.»

Blodgivere som har vært på reise må vente i 14 dager før de får gi blod, slik at blodbanken ser at de ikke har blitt syke.

Lise Sofie H. Nissen-Meyer, seksjonsleder for blodgivning ved Blodbanken på Ullevål sykehus i Oslo.

Sofie H. Nissen-Meyer, seksjonsleder for blodgivning i blodbanken i Oslo var først ute med å innføre karantene for folk som har reist i utlandet

Foto: Nadir Alam / NRK

– Blodbanken i Oslo har gjort dette for at blodgiverne ikke skal komme forgjeves. Og siden situasjonen rundt coronaviruset er såpass uavklart, sier Lise Sofie H. Nissen-Meyer, seksjonsleder for blodgivning i blodbanken i Oslo.

Karantenen gjelder ikke de som har reist via Oslo lufthavn på Gardermoen innenriks i Norge. Blodbanken i Oslo har ikke avklart karantenen med Helsedirektoratet i forkant.

Sms sendt til blodgivere i Oslo 27.januar 2020 pg coronaviruset.

Denne smsen ble sendt til blodgivere i Oslo mandag.

Foto: Skjermdump

Forskjellig praksis

Blodbanken ved Sykehuset Østfold innfører samme karantene som i Oslo. De har foreløpig ikke sendt ut informasjon til sine blodgivere, men spør blodgivere når de kommer om de har vært på en internasjonal flyplass nylig. Hvis de har det, får de beskjed om å komme tilbake om 14 dager.

Ingen av blodbankene ved Akershus universitetssykehus (Ahus), St. Olavs hospital, Haukeland sykehus eller Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) innfører foreløpig karantene for folk som har vært på utenlandsreise. De følger helsedirektoratets anbefalinger om at blodgivere som har vært i Kina må vente i fire uker for å gi blod.

– Vi avventer situasjonen og vurderer det som for tidlig å sette inn tiltak, sier kommunikasjonsrådgiver Jørn Resvoll ved UNN.

Liten risiko for smitte

Blodbank i Oslo innfører karantenen som «føre var-holdning» og at understreker at risikoen for at man kan smittes er forsvinnende liten. Likevel er pasientene som mottar blod ofte er sårbare og alvorlige infeksjonssykdommer kan gi fatale konsekvenser for dem.

Hvis man allerede har gitt blod og blir syk i etterkant, skal man kontakte blodbanken slik at de kan vurdere om blodet kan brukes. Dette gjelder alltid og uansett hva slags sykdom du får.

Ikke fare for blodmangel

– Vi har bra med blod på lager. Denne situasjonen må vi se ann fra dag til dag, sier Nissen-Meyer om karantenen.

Hun sier at det ikke er fare for at de får underskudd på blod.

– Da må vi begynne å innkalle blodgivere som ikke har reist.

Laster Twitter-innhold

Oppstod i Kina

Minst 80 mennesker er døde, og rundt 2000 er bekreftet smittet av det nye viruset i Hubei-provinsen i Kina. Millionbyer er sperret av. Coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom. Det nye viruset kalles 2019-nCoV og er i slekt med sars-viruset som forårsaket en global epidemi i 2003.

Flere land og flyplasser har innført kontrolltiltak for å hindre smitte. Reisende blir stilt spørsmål og må gjennomgå en temperatursjekk for å sjekke for feber.

Etter at Oslo Børs åpnet mandag kom meldingen om at den norske kronen er svekket på grunn av virusfrykt.

Reiseråd fra myndighetene

Folkehelsedirektoratet har gitt ut reiseråd for nordmenn som skal utenlands. Reisende som tilhører risikogrupper bør vaksinere seg mot sesonginfluensa minst 14 dager før avreise. Det finnes ingen medisiner eller vaksiner mot det coronaviruset.

Her er de viktigste rådene fra Folkehelseinstituttet for å unngå smitte:

  • Unngå kontakt med syke personer, spesielt personer med luftveissymptomer.
  • Unngå kontakt med dyr (inkludert fugler), både levende og døde dyr, og markeder som selger dyr og ferskvarer.
  • Sørg for god mathygiene, og at kjøttprodukter og egg er tilstrekkelig kokt eller stekt.
  • Som ved alle infeksjoner er god håndvask med såpe og vann et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte. Alkoholbaserte hånddesinfeksjon kan være et alternativ hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig.