Hopp til innhold

Føler seg presset til å kjøpe halalsertifikat

Islamsk Råd Norge anklages for å presse forretninger til å kjøpe en halalsertifisering. Organisasjonen avviser anklagene på det sterkeste.

IRNs halalsertifikat

HALALSERTIFIKAT: 11 forretninger i Norge er sertifisert gjennom Islamsk Råd Norge og mellom 30 og 40 er på venteliste ifølge IRN.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Mohammed Namik eier halalslakteriet Grønlandstorg kjøtt på Grønland i Oslo. Han selger kun halalkjøtt, men uten sertifisering fra den frivillige organisasjonen Islamsk Råd Norge, også kjent som IRN.

Namik ville ikke betale organisasjonen en årlig avgift på 6700 kroner som binder ham til kun å handle kjøtt fra IRN-godkjente leverandører.

– De (Islamsk Råd Norge, journ.anm.) sendte folk til andre forretninger for å handle.

Grønlandstorg kjøtt

HØYLYTTE BESKYLDNINGER: Mohammed Namik eier Grønlandstorg kjøtt og har opplevd at det kommer personer som beskylder ham for å ikke selge halalkjøtt.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Da Namik takket nei til avtalen opplevde han at flere tvilte på om han solgte halalkjøtt. Disse kundene ble sendt fra IRN, ifølge Namik, og han opplevde det som et press for kjøpe halalsertifiseringen.

– Det kom kunder som sa at vi ikke selger halalkjøtt fordi vi ikke har IRNs halalsertifikat. At IRN ikke har godkjent oss betyr ikke at vi ikke selger halalprodukter. Vi kjøper gjennom Nortura, som er IRN sertifisert, sier Namik.

Avviser anklagene

Mehtab Afsar, leder i Islamsk Råd Norge

INGEN TVANG: Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, sier at det er en avtale som er fremforhandlet mellom to parter. IRN, som sertifiserer, og de ønsker å bli sertifisert.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

Fire av de seks forretningene NRK har snakket med ville ikke stille til intervju og har valgt å være anonyme. En av forretningene har fått flere titalls spørsmål om kjøttet deres er halal på Facebook.

Andre har opplevd kunder som høylytt sier at de ikke selger halalkjøtt fordi de ikke er IRN-sertifiserte. Generalsekretæren i IRN, Mehtab Afsar, avviser at organisasjonen presser forretningene. Han sier at sertifiseringen er frivillig.

– Vi ønsker ikke å oppføre oss på den måten. Dette er bare anklager, som jeg håper at de vil trekke tilbake.

Strenge kontrakter

Restauranten Meze Grill på Grünerløkka i Oslo sier at de ikke opplevde press, men forteller at flere kunder var innom og reagerte på at de ikke var sertifisert gjennom IRN.

Til slutt følte eieren av restauranten, Redouane Mrabet, at han burde skaffe seg sertifiseringen, men det viste seg at kontrakten var strengere enn han hadde antatt.

Redouane Mrabet, eier av Meze Grill

ETTERSPØRSEL: Redouane Mrabet, eier av Meze Grill, opplevde at flere etterspurte IRNs halalsertifikat.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Du er bundet til å handle fra fem kjøttleverandører. Men hva skjer hvis du handler fra en annen leverandør?

– Da tar de 10 prosent av siste seks måneders omsetning.

– Hva synes du om det?

– Det er drøyt, sier Mrabet.

I Norge kan to parter inngå en kontrakt og bestemme innholdet selv uten restriksjoner fra myndighetene. Afsar sier at kontrakten er fremforhandlet av begge parter og bekrefter at de tar en bit av omsetningen hvis IRN oppdager i en uanmeldt kontroll at forretningen bryter med kontrakten.

– Dette vil skje hvis man bevisst og gang på gang fører folk bak lyset med misvisende og villedende markedsføring, sier Afsar.